11 Eylül terör saldırılarının 10. yıl dönümünde, ABD Büyükelçiliği rezidansında, saldırının kurbanları için anma töreni düzenlendi.
 
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, resmi konutunda düzenlenen ve Türkiye'de görev yapan ve yaşayan yüze yakın Amerikan vatandaşının katıldığı törende, "Herkesin, kendi bireysel hayatını, tarihin akışını ve dünyayı sonsuza kadar değiştiren o saldırı anını, yaşadıkları şoku ve hissettikleri güçlü duyguları hatırladığını" söyledi.
 
Türkiye saati ile 15.40'da Amerikan bayrağının yarıya indirilmesiyle başlayan törende, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a uçakların çarptığı
dakikalarda tören kıtası tarafından çan çalındı. Büyükelçi ve katılımcılar ayrıca Amerikan ulusal marşını seslendirdi.
 
Ricciardone, genç uzmanların katıldığı bir toplantıda konuşma yaptığı sırada saldırıdan haberdar olduğuna değinerek, hemen televizyonu açtıklarını ve olan biteni sürekli ekranlardan izlediklerini kaydetti. Ülkelerinin saldırıya uğradığını anladıkları andan sonra, artık kim olduklarının ve ne yaptıklarının önemi olmadığını belirten Ricciardone, "O dakikadan sonra, bununla tek başlarına baş edemeyeceklerini çok iyi anladıklarını" anlattı.
 
Terör ile mücadele edebilmek için dünyadaki diğer demokrasilerle, uygar ülkelerle ve özellikle müttefikleriyle dayanışma içinde olmaları gerektiğini belirten Ricciardone, "Türkiye uzun zamandır devleti ve toplumu hedef olan terörle mücadele ediyor ve burada bulunanların çoğu da Türk hükümetinin farklı unsurlarıyla, bu mücadelede Türkiye'ye yardımcı olmak için çalışıyor. Bu sadece Türkiye'nin savaşı değil, bu bizim savaşımız. Tıpkı, terörle savaşın sadece Amerika'nın değil, Türk dostlarımızın ve dünyadaki diğer uygar devletlerin savaşı olması gibi..." dedi.
 
Büyükelçi Ricciardone, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmaya değinerek, Clinton'ın da Türkiye'nin bu mücadeledeki önemine dikkat çektiğini kaydetti. Türkiye ile ABD'nin "Küresel Terörizmle Mücadele Forumu"ndaki işbirliğine değinen Ricciardone, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, yaklaşık 10 gün sonra New York'a gideceğini hatırlattı.
 
Türkiye ile ABD arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayan Ricciardone şöyle konuştu:
 
"Umarım, sizler de benim gibi burada yaptığımız çalışmaların, o korkunç günde olanları ve saldırının kurbanlarını anmanın en anlamlı yolu olduğunu ve ülkemizi, ortaklarımızı gelecekte böyle bir duruma karşı daha da güçlendireceğini hissediyorsunuzdur. O korkunç günde kaybettiğimiz 3 bine yakın insanı ve sayısız yaralıyı hiçbir zaman unutmayacağız. Bu saldırılarda, 90 ülkeden ve her dinden insan hayatını kaybetti. Başkanımızın da söylediği gibi, bu saldırıların dinle ilgisi yoktu, İslam ile ilgisi yoktu. Bu saldırı, bu büyük suç ve cinayete karşı durmaya çalışan bütün uygarlıkları yok etme girişimiydi."
 
-"HEPİMİZ TERÖRİZME KARŞI BİRLEŞTİK"
 
Anma töreninin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Ricciardone, 11 Eylül saldırılarından sonra dünyanın çok değiştiğini belirterek, "Hepimiz terörizme karşı birleştik." dedi.
 
"Terörizmin, El Kaide ile ABD arasında ya da PKK ile Türkiye arasında bir mesele olmadığını" vurgulayan Ricciardone, bunun "medeniyet ve terörizm arasında bir mücadele olduğunu" söyledi. Ricciardone, başka ülkelerle diplomasi, hukuk, savunma, istihbarat alanlarında daha verimli, daha ciddi, daha yakından işbirliği yaptıklarını belirterek, "Özellikle Türkiye ile Amerika arasında" diye konuştu.
 
Ricciardone, Türkiye ile "daha pratik ve derin" bir şekilde işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.
 
Saldırı sırasındaki duygularını da paylaşan Ricciardone, saldırı olduğu gün Washington'da olduğunu belirterek, kişisel olarak herkesin öncelikle yakınları için kaygılandığını belirtti. "Kişisel olarak, ailemi, nerede olduklarını, emniyetlerini düşündüm. Eşim Dışişleri Bakanlığında çalışıyordu o dönemde ve ilk söylentilere göre, Dışişleri Bakanlığı da saldırıya uğramıştı. Çok endişelendim, cep telefonumu kullanmak istedim ama herkes cep telefonunu kullanmaya çalışıyordu, ulaşamadık, çok endişelendik" diye konuştu. 
 
"O gün televizyona yapıştık" diye konuşan Ricciardone, aynı gün Dışişlerindeki çalışma grubunun şefi seçildiğini ve koordinasyonu kendisinin sağladığını kaydetti.
 
Büyükelçi Ricciardone, "Türkiye ile PKK'ya karşı daha yakından çalışmaya başladık ve ben tüm kariyeri boyunca Türkiye'de ve Arap dünyasında çalışmış bir diplomat olarak, kişisel olarak da bizim diplomasimizi derinleştirmek için çalışıyorum. Sadece diplomasi değil, istihbarat konusunda da..." dedi.
 
Ricciardone, "El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından dünya daha güvenli bir yer olacak mı?" sorusuna karşılık "İnşallah" yanıtı verdi.
 
Büyükelçi, dünyada hala yeterince güvenlik olmadığını belirterek, bunun sağlamanın koşulunun "herkesin beraber ve etkili işbirliği yapması" olduğunu kaydetti.
 
-"TÜRKİYE İLE İSRAİL'İN İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRİLMELİ"
 
Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin, "bütün bölgenin barışı için gayet önemli bir konu" olduğunu söyleyen Ricciardone, "İlişkilerin normalleştirilmesini bekliyoruz, istiyoruz" dedi.
 
"Mutlaka diplomasi kapısının açık kalması lazım" sözlerini tekrarlayan Ricciardone, "İnşallah İsrail ile Türkiye, beraber yollarını tekrar bulacaklar" diye konuştu.
 
Büyükelçi Ricciardone, bütün çatışmalar ve gerilimler hakkında, "Yüce Atatürk'ün sözlerinin çok uygun olduğunu" belirterek, "Atatürk'ün söylediği gibi; 'Yurtta sulh, cihanda sulh'. Bu kelimeleri bir yıldız olarak takip edebilirsek hepimiz, çok daha barışçıl bir dünya bulacağız" dedi.