Yurtdışında fındığın tüketimini artırmak amacıyla kurulan Fındık Tanıtım Grubu (FTG), uzun yıllardır gündemde olan fındık sorununa çözüm çağrısında bulundu. Devletin bugüne kadar fındık alımına 8 milyar dolar verdiğini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ise fındık için harcadığı tutarın bir günde 1.5 milyon doları bulduğuna dikkat çeken FTG üyesi İlyas Edip Sevinç, 'Biz fındığa petrol muamelesi yapıyoruz, dünya pazarını biz kontrol ediyoruz diyoruz. Ama fındık alternatifsiz bir ürün değil, dünyanın birçok yerinde yetişiyor. Türk fındığındaki fiyat istikrarsızlığı nedeniyle dünya piyasasındaki alıcılar alternatif pazarlara yönelmeye başladı' dedi.
İlk kez 1964 yılında fındık üretiminin desteklenmeye başladığını belirten ve o yıllarda sadece Trabzon, Giresun ve Ordu'da fındık üretildiğini söyleyen Sevinç, '1983 yılında ise tüm Karadeniz bölgesi, verimli ovalarda bile fındık üretimi başladı. Bugün 39 ilde üretim yapılıyor. Türkiye şu anda dünyanın bir yıllık fındık tüketimine denk gelen 800 bin ton fındık üretiyor' dedi.

FİYAT DEĞİL ÜRETİCİ DESTEKLENSİN
Hükümetlerin fındığın fiyatına müdahale ettiğini bu nedenle de istikrarın sağlanamadığını belirten FTG üyesi Kamil Yavuz ise 'Türk fındığının en büyük müşterileri artık alternatif pazarlar ve ürünler üzerinde çalışıyor' dedi. Gürcistan, Şili, Ukrayna hatta ABD'de bile fındık üretiminin başladığını ve fiyatların Türkiye'nin çok altında olduğunu vurgulayan Yavuz 'ABD, badem üretimine önem verdi, çiftçisini destekledi, fiyatı düşürdü ve şu anda Türkiye dahil dünyanın her yerinde ABD bademi yeniyor. Türkiye de bunu görerek önlem almalı' şeklinde konuştu.
Şu anda 1 milyon ton fındık stoğu bulunduğunu belirten Yavuz, FTG'nin çözüm önerilerini şöyle sıraladı: Hükümet bir an önce fiyat desteğini çekmeli ve direkt üreticiyi desteklemeli. Ayrıca fındık fiyatlarını düşürmeli, eğer biz elimizdeki fındığı dünya piyasalarına 2 dolardan verirsek İtalya, İspanya hatta Şili ağaçlarını sökmeye başlayacak ve bu işten biz karlı çıkacağız' dedi.

SADECE ÇİN'DE BAŞARILI OLDUK
Karadeniz ve İstanbul İhracatçı Birliklerinin üyelerinden oluşan FTG'nin yıllık bütçesi 4, 4.5 milyon dolar arasında değişiyor. Bugüne kadar ABD, Japonya, Çin ve Hindistan'da tanıtım çalışmaları yaptıklarını kısa bir süre sonra da Rusya'da tanıtımlara başlayacaklarını belirten FTG üyeleri, 'Maalesef sadece Çin'de tüketimi artırabildik. Çünkü orada sanayi gelişiyordu, başarılı olamayışımızın en temel nedeni fındığın pahalı olması' dedi. - akşam