Merkez, bu yüzden yılın geri kalan bölümünde daha zayıf bir seyir olacağını vurguladı.

Merkez Bankası tarafından yılda iki kez yayımlanan “Finansal İstikrar Raporu'nun' ikinci sayısı yayımlandı. Rapora göre, Türkiye ekonomisi, 2009 yılının ikinci çeyreğinde büyük ölçüde vergi teşviklerinin tüketim harcamalarını artırması nedeniyle hızlı bir toparlanma gösterdi. Tüketim talebinin ikinci çeyrekte sergilediği kayda değer yükselişten sonra, yılın geri kalan bölümünde daha zayıf bir seyir izlemesi bekleniyor. Süregelen talep belirsizliği ve düşük kapasite kullanımı ise yatırım harcamalarını sınırlamaya devam edecek. Bu çerçevede, istihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağı anlaşılmakta.

ÖZEL SEKTÖR TEHLİKEDE

Önümüzdeki dönemde toparlanmanın yavaş ve kademeli bir eğilim göstermesi bekleniyor. Cari açığın finansman yapısının krizin etkisiyle değişikliğe uğradığı gözlenmekte. Önceki dönemlerde yurt dışından sağladığı uzun vadeli kaynaklarla cari açığı finanse eden özel sektör, son dönemde net dış borç geri ödeyicisi durumuna geçti.

HANE HALKI YÜKÜMLÜLÜKLERİ ARTTI

Türkiye net altın ithalatçısı. Hanehalkı yükümlülükleri 2009 yılının ilk yarısında da artmaya devam etti. Hanehalkı toplam yükümlülüklerinin Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranı 2008 yılında yüzde 13,6 iken, 2009 yılı ilk yarısı itibarıyla yüzde 14,5'e yükseldi.

Bankalar kârlarını iyi ki içeride tutmuş!

Raporda, Türk bankacılık sektörünün 2001 krizinden sonra kararlılıkla uygulanan reformlar sayesinde, güçlü yapısını korumakta olduğu, Türk bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını sürdürdüğü ve herhangi bir devlet desteğine ihtiyaç duymadığı bildirildi. Yapılan senaryo analizlerinin, bankacılık sektörünün sermaye yapısının çeşitli şoklar sonucunda oluşabilecek zararları karşılayabilecek düzeyde olduğunun gösterdiği kaydedilen raporda, şöyle denildi: “Türk bankalarının sermaye yapılarının son dönemlerdeki yüksek kârların da katkısıyla daha da güçlenmesi, kredi kullandırma kapasitelerini arttırmaktadır. Son aylarda konut kredilerinde başlayan ivmelenmenin önümüzdeki dönemde Kredi Garanti Fonu'na verilen desteğin de devreye girmesiyle KOBİ kredilerinde de görülebileceği ve genel olarak kredilerde kademeli bir iyileşme olacağı beklenmektedir.'/yeni şafak