Avrupa Birliği liderleri Brüksel'de bir araya geldi. AB Başkanı Herman Van Rompuy, liderlerin, Euro Bölgesi için 120 milyar euroluk büyüme paketinde anlaştığını duyurdu. Ancak görüşmeler, borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi için liderlerden ödün vermelerini bekleyen İtalya ve İspanya'yı anlaşmaya ikna etmek için devam ediyor.

Almanya, Euro Bölgesi'nin borçlarının bir kısmının birleştirilmesini kabul etmesi için baskıyla karşılaşıyor, ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, bunun yalnızca Brüksel'e bütçeler konusunda daha fazla söz hakkı verilmesi hâlinde olabileceğini söyledi.

Brüksel'deki zirvede aynı zamanda banka birliği gibi Euro Bölgesi'ndeki mali entegrasyonu artırmaya yönelik planlar da tartışılıyor.

Birçok analist ve yazar, François Hollande'ın Fransa'da cumhurbaşkanı seçilmesinin, görüşmelerin seyrini ve dinamiğini değiştirdiğini, şu anda Fransa ve Almanya arasında daha fazla ayrımın olduğunu söylüyor.

AB Komisyonu Başkanı Herman Van Rompuy'un sunduğu büyüme planı şu başlıklarda toplanıyor:

- Avrupa Yatırım Bankası'na, 10 milyar euroluk sermaye desteği

- Küçük şirketlere yardımcı olmak ve genç nüfustaki istihdamı artırmak için 60 milyar euroluk yapısal fonlar

- Altyapının geliştirilmesinde kullanılacak 4.5 milyar euroluk AB tahvili projesi denemesi

Avrupa Yatırım Bankası'na verilecek sermaye desteğinin daha sonradan 60 milyar euroya çıkması bekleniyor.

Görüşmeler gece saatlerinde de devam ederken, İspanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 6.9'un üzerine tırmandı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, borçların sürdürülebilirliğinin ciddi bir sorun olduğunu söyledi.