Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nden en önemli beklentilerinden olan vize muafiyetiyle ilgili sürecin kapısını açacak olan geri kabul anlaşmasının (GKA) imzalanmasında son dönemece girildi. Komisyon, metne son halinin verilmesi için Ankara'ya üst düzey bir ekip gönderdi. Anlaşmanın önündeki tek engel olan Yunanistan belgenin hayata geçmesi için gerekli onayı verme aşamasına gelirken AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström vize konusunda Türkiye'ye destek verdi.

AB'yle vize kolaylığı konusundaki diyaloğun başlayabilmesi için gerekli ana şartlardan biri olan GKA hakkındaki görüşmeler çok uzun süredir devam ediyor.Türkiyeüzerinden AB'ye giriş yaptığı belirlenen yasadışı göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderilmesini sağlayacak olan belgeyle ilgili görüşmelerde Yunanistan'ın vetosu nedeniyle aylardır ilerleme sağlanamıyordu. Komisyon heyetiyle bugün ve yarın Türkiye'de yapılacak görüşmeler olumlu sonuçlanırsa vize konusunda yeni aşamaya geçiş sürecine de yeşil ışık yakılacak.

Komiserden tam destek

GKA'da son aşamaya gelindiği bir dönemde Cecilia Malmström de “AB'ye aday bir ülke ve önemli bir ortak olmasına karşın” Türkiye'yle bugüne kadar vize diyaloğu başlatılmamış olmasına dikkat çekerek, “Bunun başlatılması benim için öncelikli bir konu. Türk vatandaşlarına, işadamlarına ve öğrencilere AB'ye seyahat olanaklarının sunulması için birçok neden var” dedi.

Mesajlarını blogu aracılığıyla veren Malmström, geri kabul anlaşmasında çözüme yaklaşıldığını belirterek, “Bu anlaşma Türkiye'yle ciddi bir vize diyaloğu başlatılmasının kapısını açacak. Vize kolaylığı yolu zorlu ve net kriterlerin karşılanması gerekiyor ancak diğer ülkeler bunu başardı. Türkiye'nin başaramaması için bir neden görmüyorum” dedi. Vize kolaylığı öncelikli olarak sanatçılara, sporculara, işadamlarına ve öğrencilere sorunsuz vize verilmesini öngörüyor. Sonraki aşamalarda tüm vatandaşları kapsayacak şekilde genişletiliyor. (Milliyet)