Bakan Bağış, şunları kaydetti:

"Bizim için AB sürecinin rafa kalkması gibi bir durum söz konusu olamaz. Biz Türkiye'de bu zamana kadar rafa kaldırılmış bütün meseleleri AB sürecindeki reformlarla o raftan indirdik. Bundan sonra da en önemli önceliğimiz reformlar olacak. Raflarda kalan meseleleri reform sürecindeki kararlılığımızla bir bir çözeceğiz."

Orhan Pamuk'un açıklamaları

Bağış, Orhan Pamuk'un Türk burjuvazisine yönelik eleştiri getirdiği hususların da esasen milletin rafa kaldırdığı dosyaların içinde ele alınabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şu tuzağa özellikle entelektüellerimizin düşmemesi gerekir. 'AB sureci rafa kaldırıldı', 'AB projesi çöktü' gibi varsayımlar, çoğu zaman Türkiye'nin ileri demokrasi kararlılığından ve reform surecinden geri adım atmasına yönelik arzuları olanların yürüttüğü bir istismar kampanyası olarak karşımıza çıkmaktadır. Milletimizin AB içindeki vizyonsuz siyasetçilerin akıl dışı politikalarına verdiği tepki, sanki milletimizin reform sürecine bir tepkisi gibi yansıtılmaktadır. Hükümetimiz bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da bu kampanyaları sukut-u hayale uğratmaya devam edecektir. Türkiye için AB sürecinin özü reform sürecidir ve bizim için AB sürecinin bir alternatifi yoktur."