AB Dönem Başkanlığı, Türki askerinin 16 Aralık gecesi, Kandil Dağı'ndaki PKK kamplarına yaptığı hava operasonunu endişeyle karşıladıklarını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik operasyonundan "endişe" duyduğunu açıkladı.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy ise, "Türkiye'nin vatandaşlarını koruma ihtiyacını anlıyoruz" dedi.

Gelişmeleri basından takip ettiklerini belirten Nagy, Türkiye'nin "orantısız" askeri güç kullanımından kaçınması, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiği şeklindeki görüşlerinin değişmediğini anlattı.

Sözcü Nagy, Türkiye'yi sorunu diyalogla çözmeye teşvik etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Bu arada, İzmir'de Rahip Adriano Franchini'ye yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını kaydeden Nagy, Türkiye'nin tüm sorumluları en kısa zamanda yargı önüne çıkarmasını beklediklerini bildirdi.

Almanya ise, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki operasyonunu "dikkatle ve endişeyle izlediğini" açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, birçok vesileyle Türkiye'nin terör saldırılarına karşı kendini savunmaya hakkı olduğunu söylediklerini hatırlattı.

Sözcü, "Kuzey Irak topraklarından düzenlenen saldırılarda çok sayıda Türk askeri öldürüldü ve zarar gördü. Aynı zamanda her zaman şunu söyledik, burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum: Tüm tarafların aldıkları önlemlerde ölçülü davranmalarını ümit ediyoruz" dedi.

Sözcü, bölgedeki durumun daha da istikrarsız hale getirilmemesinde tarafların da çıkarı olduğunun altını çizdi.