Öyle görünüyor ki; Avrupa Birliği, denetim ve kontrol mekanizmalarını elinden geldiğince sıkı tutmayı amaçlıyor. AB, biyometrik veri tabanı kurulması için çalışmalarını başlattı. Sistem, göçmenleri ve suçluları daha kolay takip edebilmeye odaklanacak.

AB, devasa biyometrik veritabanı hazırlığında!

Avrupa Birliği Parlamentosu, biyometrik verilerin saklanacağı ortak bir veri tabanı oluşturulması ve kullanılması teklifini oylamaya açtı. Bu veritabanı Ortak Kimlik Havuzu (CIR) olarak bilinecek ve hem AB vatandaşları hem de diğer ülkelerin vatandaşlarının verilerini içeren 350 milyon kişilik bir altyapıya sahip olacak. Bu kişilerin pasaport numaraları ve doğum tarihleri de sistemde yer alacak.

CIR hem kimlik bilgileri (isim, doğum tarihi, pasaport numarası vs.) hem de biyometrik veriler (parmak izi, yüz taraması) içerecek. Veriler tüm sınırlarda ve kolluk kuvvetlerinin yetkililerinde bulunacak. Sistemin ana görevi AB sınır ve kolluk kuvvetleri yetkililerinin işini kolaylaştırmak olacak. Farklı veri tabanlarını incelemek yerine tek bir sistem üzerinden daha hızlı bir şekilde arama yapılabilecek.

Birçok farklı sistem birleşecek

AB yetkilileri geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada "Yeni kuralların dahil olduğu sistemler arasında Schengen Bilgi Sistemi, Eurodac, Vize Bilgi Sistemi (VIS) ve üç yeni sistem: Avrupa Üçüncü Ülke Vatandaşları Suçlu Kayıt Sistemi (ECRIS-TCN), Giriş/Çıkış Sistemi (EES) ve Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi (ETIAS) bulunacak" denildi.

Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan bir diğer açıklamada ise, yeni bilgi sisteminin güvenlik, sınır ve göç kontrolünde kullanılan sistemlerin birbirleri arasında çalışabilmesini sağlayacağı söylendi. Yani bir ülkenin yetkilileri, başka bir ülkenin veri tabanında yer alan bilgilere erişebilecek.

CIR Avrupa Parlamentosunda 15 Nisan'da oylandı. İlk oylamada sınır ve vize kontrolleri 511'e 123 oyla kabul edildi. İkinci oylamada ise CIR polis ve adli iş birliği, iltica ve göçmenlik yasası 510'a 130 oyla kabul edildi. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, insanların mahremiyet haklarını korumak ve yetkililerin bilgilere erişimini denetlemek için gerekli önlemlerin alınacağı sözünü verdi.

CIR hazırlanıp kullanılmaya başladığında, Çin hükumetinin vatandaş veri tabanı ve Hindistan'ın Aadhar sistemi ile birlikte dünyanın en büyük insan takip veri tabanlarından biri olacağını belirtelim ve ABD'de de Gümrük ve Sınır Muhafaza (CBP) ve FBI'ın benzer biyometrik veritabanlarını kullandığını siz değerli okuyucularımız ile paylaşalım.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU