Medya kuruluşlarının yöneticileri, AA'nın 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilli Genel Seçim sonuçlarına ilişkin yayınını değerlendirdi. A Haber Genel Müdürü Çimen, AA'ya teşekkür ettiğini belirterek, verilerin kendilerine çok hızlı ve ayrıntılı gönderildiğini söyledi.

AA'dan aldıkları bilgileri anında izleyiciye ulaştırdıklarına belirten Çimen, "Son yıllardaki en hızlı seçim sonuçlarını aldık ve bu sonuçlar hiçbir şüpheye, sıkıntıya mahal vermeden ulaştırıldı. Teknik bir arıza olmadı. Altyapısıyla, editöryal bakışıyla güzel bir yayın oldu. Anadolu Ajansı'na bundan dolayı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çimen, manipülasyon iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bu seçim döneminde özellikle muhalefet liderleri devletimizin önemli kurumlarına, anlam veremediğim şekilde yaklaştı, itibarsızlaştırdı. Anadolu Ajansı da bunların başında geliyor. Türkiye'nin 100 yıllık kazanımı olan bir kurumu siyasi propaganda malzemesi yapmak, siyasetin önüne atmak, kitlelerin önüne atmak hiç yakışmadı doğrusu. Bir ülkemiz var, bir değerli, büyük devlet ajansımız var. Buralardan gelen kazanımlarımızı, sonuçlarımızı kabul etmemiz lazım. Seçim sonucu ne olursa olsun bu kurumlar kalıcı.

'AA'NIN TARTIŞMA KONUSU OLMASI İYİ OLMADI'

Sadece bu iktidarın değil, bütün iktidarlar döneminde Anadolu Ajansı vardı, o verileri, bilgileri veriyordu. Nasıl Erzurum'da bir kaza haberini verdiğinde doğru kabul ediyorsak, Erzurum'dan ya da Trabzon'dan, Diyarbakır'dan gelen seçim sonucunu da aynı orantıda, aynı doğrulukta kabul etmemiz lazım. AA'nın anlamsız, hiçbir bilimsel veriye dayanmayan yaklaşımlarla itibarsızlaştırmaya çalışıldığını düşünüyorum. Bence özür dilenmesi lazım bu sonuçlardan sonra. Örnek CHP'nin almış olduğu sonuç, Millet İttifakı'nın aldığı sonuç, o rakamlar bugün Anadolu Ajansı'nın vermiş olduğu rakamlar. Başka bir ajansımızın böyle bir altyapısı yok. Böyle bir sonucu verecek güçte değil. Dolayısıyla Anadolu Ajansı'nın tartışma konusu olması iyi olmadı."

MUNYAR: SEÇİM SONUÇLARININ YAYINLANMASI KOLAY BİR İŞ DEĞİL

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da seçim sonuçlarını yayınlamanın kolay olmadığını, masraflı olmasının yanı sıra iyi bir altyapı gerektirdiğini ifade etti.

Seçim sonuçlarını yayımlayan birkaç kaynak olabilse, tartışmanın yaşanmayacağını belirten Munyar, "AA, tek ve devletin ajansı olduğu için her daim tartışma olur üzerinde. Bunu çok doğal karşılamak lazım. En sonunda inandırıcı bir sonuç ortaya çıktığı hepimizin gözleri önüne seriliyor. Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce çıktı 'Herhangi bir sıkıntı yok. Biz, oylara sahip çıkalım çağrısı yaptık. İlk anda belki moralleri bozarlar, manipülasyon yaparlar diye düşünerek hareket ettik.' dedi. Farkı kabul etti. Dolayısıyla işin üzerindeki gölge kalktı bu açıklamalarla beraber" diye konuştu.

Manipülasyon iddialarına ilişkin değerlendirmede bulunan Munyar, "Küçük iller ve ilçeler var. İlk gelen sonuçlar iktidar partisinin de diğer partilerin de lehine olabilir. İlk gelen sonuçların yanıltıcı olabileceği her zaman bilinen bir gerçek. Dolayısıyla bunun üzerinden tartışma yapmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum" dedi.

'SONUÇLAR GECİKSE BU KEZ SOSYAL MEDYADA TARTIŞMA ÇIKACAK'

Verilerin erken verilmesinin yayın kuruluşları açısından çok doğru olduğunu belirten Munyar, sonuçların gecikmesi durumunda bu kez sosyal medyada tartışmaların çıkacağını, insanların kirli bilgilere inanacağını dile getirdi.

Munyar, mümkün olan en erken zamanda sonuçların açıklanmasının doğru olduğunu ifade ederek, "O tartışmayı da çok doğru karşılamak lazım. Sonuçta devletin ajansına atamayı yapan mevcut iktidar oluyor. Yarın da bir başka parti gelip atama yaptığı zaman benzer tartışmalar olabilir. Keşke altyapılar uygun olsa, sadece AA değil bir, iki ajans daha seçim sonuçlarını verebilse ve herkes tahlilini yapabilse" ifadelerini kullandı.