Çanakkale merkezde bir otel inşaatının hafriyat çalışması sırasında 97 yıllık top mermisi bulundu. Çanakkale Savaşları'ndan kaldığın sanılan merminin, top namlusundan çıktıktan sonra yere değdiği anda patlamasını sağlayan mekanizmasının bozuk olmasından dolayı patlamadığı kaydedildi.

Çanakkale'de 2'nci İnönü ile Çetboyu caddelerinin birleştiği noktada inşaatı süren, işadamı Kemal Karakaş'a ait otelin hafriyat çalışmasını yapan kepçe operatörü 45 yaşındaki İsak Çetin, kepçenin bir cisme takılması nedeniyle çalışmayı durdurdu. Sert bir cisme rastlayan Çetin, durumu polise bildirdi. İl Emniyet Müdürlüğü'nün yoğun güvenlik önlemi aldığı bölgeye gelen Terörle Şube Müdürlüğü bomba imha uzmanı ekipleri, cismin top mermisi olduğunu belirleyip, inceleme yaptı. İncelemede, merminin, Çanakkale Savaşları sırasında ağırlıklı olarak İngiliz zırhlılarının kullandığı 1.5 metre boy ve 40 santimetre çapındaki 300 kiloluk dev top mermisi olduğu saptandı. Merminin top namlusundan çıktıktan sonra yere değdiği anda patlamasını sağlayan mekanizmasının bozuk olmasından dolayı patlamadığı kaydedildi.

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'na bağlı Deniz Müzesi'nden gelecek ekibin incelemesinin ardından merminin bölgeden alınarak güvenli bir noktada imha edileceği öğrenildi. Çanakkale'de son 20 yılda çeşitli hafriyat çalışmaları sırasında aynı tür ve büyüklükte üç mermi daha bulunmuştu.

Kepçe operatörü İsak Çetin, "Kepçeyi toprağa daldırdıktan hemen sonra sert bir cisme rastladım. Toprak yığının içinden yuvarlanarak boş bir alana düşen cismin top mermisi olduğun anlayınca polise haber verdim" dedi. (DHA)