23. dönemde haklarında dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan 149 milletvekilinden 97'si, 24. dönemde aday olmadı ya da milletvekili seçilemedi. Bu milletvekilleri ile ilgili mecliste 341 dosya bekliyor.

Söz konusu dosyalar, yargıya gönderilmek üzere Başbakanlık'a iade edilecek. Böylece yeni dönemde aday olmayan ya da seçilemeyen ve haklarında fezleke bulunan 97 milletvekili ile ilgili dosyalar, Başbakanlık aracılığıyla ilgili mahkemelere gönderilecek.

HER PARTİDEN İSİM VAR

Haklarında dava açılabilecek eski milletvekilleri arasında bir dönem her yaptıkları olay olan ve kamuoyunun çok yakından tanıdığı isimler de var. Eski CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, BDP Genel Başkan Vekili Hamit Geylani bu isimlerden sadece bir kaçı.

Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon, 23. dönemin sonunda dokunulmazlık dosyalarını tasnif etmişti. Komisyon, dönem boyunca Meclis'e gelen ve hakkında hiçbir işlem yapılmayan 677 dosyayı da yeni dönemde milletvekili seçilip seçilmeme durumuna göre yeniden değerlendirilmek üzere Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü'ne göndermişti.