Kuşadası Belediyesi ile Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği’nin ortaklaşa birlikte İbramaki Sanat Galerisinde düzenlediği etkinlikte Kadir Nurlu, Kore savaşındaki anılarını anlattı. 1921 doğumlu ve Hava Kuvvetlerinde pilot olarak Amerika’da eğitim aldıktan sonra Kore savaşına havacı piyade üsteğmen olarak katılan Kadir Nurlu; eşini 3 aylık bebeği ile bırakarak katıldığı Kore savaşı anılarını anlattı.
Kore’de savaşan Tuğgeneral Tahsin Yazıcı komutasındaki 5 bin 90 kişilik birinci Türk tugayında yer alan 259 subaydan biri olan hava piyade asteğmen Kadir Nurlu, 24 Kasım 1950 sabahı kuzeydeki Çin sınırına doğru ilerleme emrini aldıklarını ve Türk tugayı olarak Kunuri'den hareket edip Kaechon, Sinnimni, Wawon boyunca Tokchon'a doğru yola çıktıklarını söyledi. Çin birliklerinin cephe gerisine sızması üzerine Amerikan ve Güney Kore birliklerinin geri çekildiğini, ancak Türk tugayına geç bilgi geldiği için çember içinde kaldıklarını kaydeden Kadir Nurlu, 3. tabur 9. bölüğün kendini feda ederek Türk tugayını kurtardığını belirterek, 91 yaşında olmasına rağmen her anını en ince ayrıntısına kadar hatırladığı Kore savaşında şehit olan arkadaşlarını da gözyaşları içinde andı.
Kore’de Türk askerinin zor coğrafi şartlarda ve onca güçlüğe karşın kahramanca bulunduğu mevkileri savunduğunu, ayrıca çevrelerindeki yaralı Korelilere hastane ve bakım hizmeti verdiklerini anlatan Kadir Nurlu, konuşmasının sonunda madalya ve teşekkür belgelerini etkinliğe katılanlara gösterdi.
Etkinlik, Kuşadası Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Erdal Sezginer’in konuşması ve Kore gazisi İsa Görgülü’nün duygu dolu Kore şiirini okuması ile sona erdi.