Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Kuva-yı Milliye ve Milli Örgütlenişin 90"ıncı yıl dönümü kutlamalarının anlamına uygun şekilde gerçekleştirilmesi için Aydın"da “İl Koordinasyon Komitesi” kurulduğunu açıkladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün ilgili yazısı ile Kuva-yı Milliye ve Milli Örgütlenişin 90"ıncı yılın 2009 yılında yurt genelinde anlam ve vurgulayacak kapsamlı etkinliklerle kutlanması için çalışmaları başlatıldığına işaret eden Nuri Aktakka, “Bu kapsamda 1 Kasım 2008 tarihinde Aydın, İzmir, Afyon, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Uşak ve Manisa Valilikleri temsilcileri, İl Kültür ve Turizm Müdürleri ile bilim adamlarının katılımıyla koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda alınan karar neticesinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, yerel yönetimler, Sivil toplum örgütleri ve üniversite işbirliği ile İl Koordinasyon Komitesi oluşturuldu ve konuyla ilgili olarak Aydın"da düzenlenecek etkinlikler planlandı” dedi.
Düşman işgalinden kurtulan ilk il olan Aydın"da 15-16 Haziran 2009 tarihlerinde Kuva-yı Milliye paneli düzenleneceğini açıklayan Nuri Aktakka, “Etkinlikler kapsamında bu yıl Gözpınarı ve Kanlıbahçe şehitlikleri ile Durmuş Ali Efe"nin mezarı düzenlenecek ve tanıtıcı levhalar asılacak. Ayrıca olayların geçtiği tarihlerde şehitliklerde anma programı gerçekleştirilecek. Efelerin eşyaları ve diğer malzeme ve dokümanların Çine Kuva-yı Milliye Müzesinde toplanması sağlanacak ve bu konudaki eser sahipleri plaket ile ödüllendirilecek. Kuva-yı Milliye konusunda bir belgesel hazırlanacak. Şehitlikler ve Kuva-yı Milliye önderleri hakkında kitapçıklar ve kartpostallar hazırlanıp dağıtılacak. Okullarda Kuva-yi Milliye köşelerinin oluşturulması, resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenecek. Aydın"da Kuva-yı Milliye ilgili tüm bilgilerin toplandığı uluslar arası alanda geçerli olabilecek nitelikte bir tez çalışmasının Adnan Menderes Üniversitesi"nde görevli bilim adamları tarafından yapılması sağlanacak”