MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural bir süre önce verdiği soru önergesiyle, 1. Dünya Savaşı"nda İngilizlere esir düşen ve Mısır"ın İskenderiye şehri yakınlarındaki Seydibeşir Usare Kampı"na hapsedilen 15 bin Türk askerinin, dezenfekte bahanesiyle sokuldukları yüksek miktarda krizol içeren havuzda kör edildiklerini iddiasını meclis gündemine taşıdı. Vural, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül"ün yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, bu iddianın ilk kez 27 Mayıs 1921"de Edirne Milletvekilleri Şeref Bey ve Faik Beyin verdikleri önergeyle Meclis gündemine geldiğini anımsattı. Önergeyle ilgili 28 Mayıs 1921 tarihinde yapılan görüşmeler sırasında, 15 bin vatan evladının krizol banyosuna sokularak kör edildiğinin vurgulanarak, bu olayın sorumlulardan hesap sorulmasının istendiğini anlatan Vural, tarih sayfalarında kalan bu olayın aydınlatılması için Gönül"e sorular yöneltti.

Yanlış ilaç kullanılmış

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Vural"a verdiği yanıtta, İngilizlere esir düşen Türk askerlerinin kasten kör edildikleri iddialarına ilişkin, ATASE (Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı) kütüphanesindeki iki kitabın ve ATASE arşivindeki belgelerin incelendiğini bildirdi. Bu belgelerden birinde İzmir"e gelen askerler arasında 303 askerin kör olarak döndüklerinin belirtildiğini anlatan Gönül, “Rapor, arşiv ve söz konusu eserlerde yapılan araştırmalar sonucunda, İngilizlerce kasti olarak bir kör etme olayının gerçekleştirilmediği, ancak özellikle İngilizler"e esir düşen Türklerden binlercesinin kör döndükleri, bu olaylardan bazılarının yanlış ilaç verilmesi sonucunda meydana geldiği belirtilmektedir” dedi.

92 YIL ÖNCE MISIR"DA 150 BİN ASKER ESİR DÜŞTÜ

TARİHÇİLERE göre, 1917 yılı Kasım ayı başlarında Gazze-Birüssebi savaşında savunma hatları harita ve fotoğraflarının casuslar tarafından düşmana verilmesi sonucunda Osmanlı ordusu ağır bir yenilgi aldı ve 150 bin asker esir düştü. Bunlardan 15 bin asker "Seydibesir Kuveysna Osmanli Useray-i Harbiye Kampı"nda tutuldu. 1918"de Filistin cephesinde esir düşen 16. Tumen"in 48. Alayı"na bağlı Osmanlı askerleri 12 Haziran 1920"ye kadar iki yıl boyunca bu kampta kaldı. Meclis"in 28 Mayıs 1337 (1921) Cumartesi günü yaptığı 37. oturumunda Edirne Milletvekili Faik ve Şeref Beylerin verdikleri yazılı önergede şu ifadeler yer aldı:

“..Mısır"da bilintizam, İngiliz"in tathiratı fenniye (ilâçla temizleme) bahanesiyle, miktar-ı muayyeninden (yeterli miktardan fazla) "krizol"banyosuna sokarak gözlerini kör ettikleri, 15.000 vatan evlâdının üzerinde irtikab edilen (yapılan) bu cinayetin müteammit (önceden tasarlayan) failleri olan İngiliz tabipleriyle garnizon kurmandan ve zabitlerinin tecrim (suçlu ilan) edilmesini de ilave eyleriz...”