Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen ve bu yıl 9. kez gerçekleştirilecek olan Paris Türk Filmleri Festivali 30 Mart günü başlıyor. 9 gün sürecek olan festival şehrin sinematek gösterimleriyle ünlü "Filmotheque du Quartier Latin" sinemasında gerçekleştirilecek.
Türkiyeli Yurttaşlar Meclisi (ACORT) tarafından düzenlenmekte olan ve Filmotheque du Quartier Latin, T.C. Kültür Bakanlığı ve Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV) tarafından desteklenen festivalde bu yıl da film gösterimlerinin yanı sıra yönetmenlerin ve oyuncuların katılımıyla yapılacak söyleşilerle zenginleşecek. Çoğu Fransa'da ilk kez gösterim şansı bulan filmler arasında uzun ve kısa metrajlardan belgesellere son dönemin öne çıkan yerli yapımlarının yanı sıra Cannes Film Festivali'nden büyük ödülle dönen Şerif Gören ve Yılmaz Güney imzalı Yol ve Nesli Çölgeçen'in yönettiği Züğürt Ağa filmleri Fransız ve Türk sinemaseverlerle buluşacak. 15'ten fazla filmin gösterimiyle yedinci sanatın Türkiye'deki ilham kaynaklarının zenginliği ve sinematografik şekilleri ortaya çıkarılacak. Ayrıca bu sene tüm bunlar Fransız Film Yönetmenleri Topluluğu'nun katkılarıyla gerçekleştirilecek.
Festival yönetimince yapılan açıklamada "Bu festival sinematografik kültür ve sanatın yaratılması, yayılması ve farklı ülke yönetmenleri arasında paylaşılması amacına dayanıyor." sözlerine yer verilirken, "Bu bilinçlenmenin yanında festivalde bulunan 10'dan fazla oyuncuyla birlikte ilk kez sinema profesyonelleri bir araya gelecek. Sinefiller arasında yaratılan bu karşılaşma alanı bilgi alışverişi yaratmak, Avrupa'da ve dünyadaki ekonomik, sosyal ve kültürel problemler üzerine fikirler edinmek amacıyla Fransa'yla Türkiye ortaklığı adına bir kilometre taşı görevi görecektir" denildi.
Festivalde gösterimi yapılacak uzun metraj filmler şöyle:
Nar
11’e 10 Kala
Labirent
Gölgeler ve Suretler
Turquaze
Yangın Var
Ay Büyürken Uyuyamam
Mazi Geçmiş Olmadı
Oyun
Türk Pasaportu
Yol
Züğürt Ağa
Programla ilgili bilgi almak için Paris Türk Filmleri Festivali Resmi sitesi www.cinematurc.com ve www.acort.org adreslerini ziyaret edebilirsiniz.