Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından Türkiye'de yapılacak nükleer santral tartışma konusu olurken, santrali yapacak yüzde 100 Rus sermayeli Akkuyu NGS de çalışmalarını hızlandırdı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim Genel Müdürü Alexander Superfin, yapacakları nükleer santralin 9 şiddetinde depreme dayanıklı ve süper güvenli olacağını söyledi. Superfin, deprem ve tsunami gibi durumlara karşı santralin kendisini anında kapatmasına yönelik güçlü teknolojiler kullanılacağını da vurguladı.
 
Her şeyin normal gitmesi durumunda santralin temelinin 2013'de atılacağını kaydeden Superfin, ilk ünitenin de 2019'da devreye alınacağını açıkladı.
 
Superfin şu noktalara dikkat çekti: 
 
Doğal soğutma da olacak
 
* Ölçümlere göre Akkuyu'da büyük bir deprem olma olasılığı 10 bin yılda bir. Ancak biz en üst düzey güvenliği uygulayacağız. 
 
* Santral, bir felaket durumunda kendisini hemen kapatacak. Bizim santralimizde geleneksel soğutma sistemine ek olarak doğal soğutma sistemi de olacak. 
 
*Reaktör çekirdeği bir konteyner içinde bulunacak. Bu konteyner müthiş bir güvence sağlayacak. Erime meydana geldiğinde onu hapsedebilecek bir materyalden yapılacak. Aktif ve pasif güvenlik sistemleri ile donatılacak santral, bir uçağın çarpmasından etkilenmeyecek.
 
* Japonya'daki Fukuşima santrali 1960'larda dizayn edilip 70'lerde inşa edilmişti. Yani bugünün teknolojisi ile karşılaştırılamaz.