Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, yaptığı basın açıklaması ile hastanelerde çalışan sağlık görevlilerinin öğlen tatilini kullanamadığını bu nedenle sağlık çalışanlarının mağdur duruma düştüğünü söyledi.
Bugün öğlen saatlerinde Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Poliklinik Binası önünde Türk Sağlık Sen Aydın Şubesi ve SES Aydın Şubesi üyelerinin de katılımı ile basın açıklaması yapan Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eralp Atay, sağlık çalışanlarına haksızlık yapıldığını iddia etti. Atay, “Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 03 Ağustos 2010 günü yayımladığı genelge ile hastanelerde çalışan sağlık personelinin günlük normal çalışma süresini 9 saate çıkardı. Ardından Genelgenin 2. maddesinin farklı yorumlandığını öne sürerek yeniden düzenledi. Bu düzenlemede, "Sağlık kurumlarında personelin öğle yemeği ve istirahatı için 12-13 arası öğle tatili olarak ayrılması esastır" ifadesi yer aldı. Ancak hizmetin kesintisiz sürdürülmesi gereken birimlerde öğle tatili saatinde de yeterli personel bulundurulur. Bu süre içinde hizmet veren personele yemek ve dinlenme için kurum idaresince uygun görülen zamanda bir saatlik öğle tatili verilir" denilmektedir. Daha sonra Aydın İl Sağlık Müdürlüğü Valilik oluru alarak "Sağlık personeli çalışma saatlerini" sabah mesaiye başlama 08-12, öğle tatili-12-13 ve akşam mesai bitişi 13-17 olarak düzenleyerek ve Hastane başhekimliklerine göndermiştir. Hastanelerde sağlık hizmetleri 24 saat kesintisiz sürdürülmektedir. Yataklı Tedavi Hizmetler Yönetmeliğinde açıkça belirtilmiştir. Gerçek şu ki, hastanelerde sağlık personelinin öğle tatilini kullanması mümkün değildir. Çünkü bu kurumlarda ameliyathane, yoğun bakım, acil ünitesi gibi pek çok birimde ve bunlarla bağlantılı diğer birimlerde öğle tatili olarak belirlenen sürelerde de kamu görevlileri kesintisiz çalışmaya devam etmektedir. Dolayısıyla pek çok birimde sürdürülen hizmete ara verilemeyeceği açıktır. Son yazıya göre, tüm personel hastanelerde 12-13 arası öğle tatilinde olacaktır. Ameliyathaneler, Yoğun Bakımlar öğle tatili arası vereceklerdir. Hizmetin devamlılığını Başhekimler nasıl sağlayacaklardır?” diye konuştu.
Sağlık çalışanlarının çalışma sürelerini haftada 45 saat olarak düzenleyen 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun 30 Temmuz 2010 tarihinde yürürlükten kalktığını hatırlatan Aydın Tabip Odası başkanı Eralp Atay, “Bu nedenle sağlık personelinin haftalık normal mesai süresi de diğer kamu çalışanları ile eşit hale gelerek 40 saate indi. Sağlık Bakanlığı ise, çıkarttığı bir genelgeyle; çalışma süresi içinde kullanılan öğle yemeği hakkını "öğle tatili" olarak gösterip, çalışma sürelerini 45 saat olarak uygulamaya devam ediyor. Aslında Sağlık Bakanlığı da yataklı tedavi kurumlarındaki sağlık çalışanlarının hizmetten kaynaklı nedenlerle öğle tatili kullanamadığını, öteden beri bunun hem ülkemizde hem dünyada böyle olduğunu biliyor. Ancak Tam Gün Yasası"nın Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini bir türlü içine sindiremeyerek binlerce sağlık çalışanının dinlenme hakkını hukuka aykırı bir biçimde ortadan kaldırıyor, çalışma süresini artırıyor. Sağlık Bakanlığı bu hukuksuz ve haksız uygulamaya bir an önce son vermelidir” ifadelerine yer verdi.