Yargıtay 4"üncü Hukuk Dairesi, Ergenekon davasının sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal"ın tahliye taleplerini “soyut ve gerekçesiz” kararlarla reddettikleri gerekçesiyle 9 hakimi Haberal"a bin 500"er lira tazminat ödemeye mahkum etti

ANKARA - Ergenekon soruşturması başta olmak üzere davalarda tutukluluğun cezaya dönüştüğü eleştirilerinin yoğunlaştığı günlerde Yargıtay çok tartışma yaratacak bir karar verdi
Ergenekon davası sanığı Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, avukatları aracılığı ile Yargıtay dava açtı. Prof, Dava dilekçesinde bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunduğuna dikkat çekerek, hayati riske neden olan hastalığı bulunduğunu ve tutukluluk süresinin bu nedenle hastanede geçtiğinin mahkeme tarafından karar altına alındığını belirtti.


Ağır hastalığa rağmen

Haberal, terör örgütü yöneticiliğinden tutuklu bulunmasına rağmen sorgusunda sorulan 180 sorudan hiçbirinin bu suçlamaya yönelik olmadığını da ileri sürdü. Haberal, ağır hasta olduğu için kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin de bulunmadığını buna rağmen tahliye edilmediğini belirtti. Haberal, hakimlerin tahliye istemlerinin reddi kararlarında gerekçesiz ve soyut ifadeler kullandığını ileri sürdü. Haberal bu nedenle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, Kemal Can, Hakan Günay, Faik Saban; İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Nurettin Ak, İdris Aslan ile İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri Yılmaz Abdurrahmanoğlu ve Efendi Peksak hakkında tazminat talebinde bulundu. Dilekçede AİHM kararlarından da örnekler verildi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, davayı geçen hafta karara bağladı. Henüz gerekçesi yazılmayan kararda, hakimlerin her biri Haberal"a bin 500"er TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. Hakimlerin karara itiraz hakkı bulunuyor. Kararın temyiz incelemesini ise Yargıtay Hukuk Genel Kurulu yapacak.


Karar örnek olacak

Karar kesinleşirse diğer tutuklular için de örnek olabilecek. Halen cezaevlerindeki mahpusların yarısı tutuklu, yani cezaları kesinleşmemiş kişilerden oluşması kararı daha da ilginç hale getiriyor. Karara göre, hakimler, tutuklama ve tahliye taleplerine ilişkin kararlarının gerekçelerini detaylarıyla açıklamak zorunda kalacak.

VATAN