ZZTK Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Metin Ölken, 2009 ve 2010 yıllarında da Türkiye"de 5 bölgede üretilen zeytinyağları ile ilgili tadım yaptırdıklarını, 2011 yılında tadım yaptırılacak zeytin ve zeytinyağlarının yörelerini arttıracaklarını söyledi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi"nin 2011 yılında katılacağı ilk fuar, 7-11 Şubat 2011 tarihlerinde Rusya"nın Başkenti Moskova"da düzenlenecek olan Prodexpo Gıda Fuarı olacak. ZZTK Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Metin Ölken, “Ruslara, Edremit, Gemlik, Ayvalık, Akhisar, Aydın, Antakya, Milas, Mut ve Nizip yörelerinin sofralık zeytin ve zeytinyağlarını tattırmak için bu yörelerdeki ticaret odaları ve ticaret borsalarından talepte bulunduk. Bu yörelere ait zeytinyağlarını Ruslara hem tattıracağız, hem de oylatacağız. Son yıllarda zeytin ve zeytinyağı üretimi artan bölgelerimizin de zeytin ve zeytinyağlarını dünya pazarlarına sunacağız” diye konuştu.
ZZTK"nın hedef pazarları arasında olan Japonya"da 1-4 Mart 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan Japonya Foodex Gıda ve Teknolojileri Fuarı"nda Türk zeytin ve zeytinyağlarının tanıtımı ve tadımı yanında Türk zeytinyağlı yemeklerinden oluşan Gala Yemeği düzenleyeceklerini anlatan Ölken, “Geçtiğimiz Kasım ayında Japonya"dan büyük bir Alım Heyeti Türkiye"yi ziyaret etmişti. Bu ilişkileri güçlendirerek Japonya"da zeytinyağı pazarının yüzde 25"ini ele geçirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye"de oluşacak arz fazlası için şimdiden bu çalışmaları yürütmemiz gerekiyor.”
LONDRA"DA TÜRK ZEYTİNLERİ GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Türk zeytin ve zeytinyağlarının beğeniye sunulacağı bir diğer fuar ise; 13-16 Mart 2011 tarihlerinde İngiltere"nin Başkenti Londra"da düzenlenecek olan IFE11 Gıda Fuarı olacak. Ölken, Londra"daki fuarda sofralık zeytin tanıtımının bir adım öne çıkacağını kaydetti.
Türkiye"den Avrupa Birliği"ne zeytinyağı ihracatında ton başına 1.200 Euro civarında gümrük vergisi olduğuna işaret eden Ölken, “Türk zeytinyağı sektörü olarak, Avrupa Birliği"nin Tunus, Suriye, Filistin gibi ülkelere tanıdığı kotanın bir benzerinin Türkiye"ye de tanınması için gerekli girişimlerin yapılmasını bekliyoruz. Bu kota ülkemize verildiği takdirde Avrupa Birliği ülkelerine ambalajlı Türk markalı zeytinyağı ihracatımızda ciddi artış olacak” şeklinde konuştu.
Almanya"nın Köln Kenti"nde 8-12 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan dünyanın en büyük gıda fuarlarından Anuga Fuarı"nda da Türkiye"nin 9 bölgesindeki zeytinlerden elde edilen zeytinyağları fuardaki ziyaretçilere tattırılacak.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi"nin hedef pazarlarından bir diğeri olan Çin"de 9-11 Kasım 2011 tarihleri arasında Şanghay"da gerçekleştirilecek olan FHC2011 Gıda Fuarı Türk zeytin ve zeytinyağlarının görücüye çıkacağı bir başka nokta olacak. Çin"de zeytinyağı tüketiminin hızla arttığına işaret eden Ölken, “Çin"de 2010 yılında 12 bin ton seviyesindeki zeytinyağı tüketiminin 2012 yılında 65 bin tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Çin"de refah düzeyi sürekli artıyor, 150 milyon civarında zengin bir sınıf oluşmuş durumda. Sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça zeytinyağına olan talep önümüzdeki süreçte katlanarak artacak. Bu büyüyen pastadan büyük dilimi almak için ZZTK olarak çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
HASAT ZAMANI ALIM HEYETİ ORGANİZE EDİLECEK
6-9 Kasım 2010 tarihlerinde zeytin hasat dönemine uygun olarak Çin ve Japonya"dan ithalatçıların, gurmelerin, gazetecilerin katıldığı “Alım Heyeti Organizasyonu” gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ölken, 2011 yılı Kasım ayında zeytin hasat şenliklerine yönelik olarak, hedef ülkeler olarak değerlendirilen Çin, Japonya, Kanada, İngiltere ve Rusya gibi ülkelerden büyük alıcılar ile konu ile ilgili basın temsilcileri ile gurmelerden oluşan, “Alım Heyeti Organizasyonu” yapmayı planladıklarını bu program kapsamında, hem ihracatçı-üretici firmalarımızla ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirileceğini, hem de ülkemiz zeytin ve zeytinyağının tanıtımı amaçladıklarını sözlerine ekledi.