Sayıştay raporları, Yeni Şafak'ın haberini doğruladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'kadastral hata' olarak geçiştirdiği Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve buz pateni salonu için belediyenin 82 milyon 156 bin lira ödemesine karar verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, 23 milyon 500 bin liraya mal olan buz pateni sarayını, özel araziye kamulaştırmasız olarak el atınca herkesten önce belediyenin 82 milyon lirası buzda kaydı. Kocaoğlu'nun 'kadastral hata' olarak geçiştirdiği olayda belediye tam 82 milyon 156 bin 800 lira ödemeye mahkum oldu. Yeni Şafak'ın duyurduğu haber üzerine düzeltme yollayan Kocaoğlu, "Burada, kadastral paftaların sağlıksız olmasından kaynaklanan bir sorun ve sadece 50 metrekarelik bir sapma vardı. Türkiye'nin hemen her bölgesinde kadastral paftaların sağlıksız olmasından kaynaklanan sorunların yaşandığı göz önüne alındığında, sanıyorum olay daha iyi anlaşılacaktır" demişti. Ancak, Sayıştay raporları Aziz Kocaoğlu'nun haksız olduğunu ortaya koydu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve buz pateni salonu 245 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Özel şahıslara ait 74 bin 688 metrekarelik arazinin Kocaoğlu'nun savunmasına göre projede 50 metrekarelik bölümüne kamulaştırmasız el atıldı. Mahkeme ise arazinin tamamının bedelini belediyenin ödemesi yönünde karar verdi. İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, aralık ayında Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı ve buz pateni salonu yapımında, "özel araziye kamulaştırmasız el attığına" karar vererek belediyeyi suçlu buldu. Karara itiraz eden belediye ise davayı Yargıtay'a taşıdı.

HAK SAHİPLERİ LEHİNE KARAR

Belediyenin rekreasyon alanı 2010 yılı Kasım ayında açıldı. Ancak Kocaoğlu'nun iddiasına göre yapılan kadastro hatasından dolayı proje maliyetinin 3.5 katı tutarında hak sahiplerine para ödemek zorunda kaldı. Projenin bir kısmını özel mülkiyete ait arsada yapan Kocaoğlu, hak sahibi 11 hissedarın açtıkları "alacak, tapu iptali ve tescil, kamulaştırmasız el koyma" davaları ile sarsıldı. Dört farklı taleple açılan davalar İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde birleştirilirken, mahkeme kararını tesis hizmete açıldıktan bir ay sonra verdi. Hissedarları haklı bulan mahkeme "kamulaştırmasız el atma" kararının yanı sıra yapılan keşiflerde, arazinin bir kısmının iş makineleriyle düzeltilerek doğal yapısının bozulduğu, özellikle amfitiyatro inşaatının bir kısmının özel arazi içinde yapıldığı da bilirkişi raporuna yansıdı.

DOSYA YARGITAY'DA

Mahkeme, davacıların arazideki paylarına düşen miktarların ayrı ayrı iptalini karara bağlarken, belediye adına tescil etti. Ancak bu tescil sırasında taşınmazların değerini de 82 milyon 156 bin 800 lira olarak belirledi. Karara itiraz edilebileceğini de öngören mahkeme davacıların talep ettikler 12'şer bin lirayı yasal faiziyle şimdilik Belediye'den alınarak hak sahiplerine verilmesini karara bağlarken, 82 milyon 156 bin 800 liranın kalan kısmının saklı tutulmasına hükmetti. Yargıtay'dan onama kararı çıkınca belediye 11 hak sahibine tam 82 milyon 156 bin 800 lira ödeyecek.

SADECE DAVA MASRAFLARINA 2,6 MİLYON LİRA ÖDEME

Sayıştay denetçilerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı işleri mercek altına aldığında belediyenin nasıl zarara uğratıldığını Sayıştay raporları ayrıntıları ile gözler önüne serdi. Belediyenin faaliyetleri incelenince kamulaştırmasız el atma işleminden dolayı belediye aleyhine açılan davaların kaybedildiği görüldü. Taşınmazlarına fiilen el konulan vatandaşların açtıklara alacak davaları sonucunda kamulaştırma bedeline ek olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Bütçesinden faiz, harç ve yargılama giderleri ile vekâlet ücreti olarak davacılara yaklaşık 2 milyon 610 bin lira ödendiğini Sayıştay denetçileri tespit etti. Kamulaştırmasız el atma işlemlerinin altında Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Ersu Hızır, Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman, Emlak Yönetimi Daire Başkanı Selçuk Savcı, Emlak Şubesi Müdürü Barış Karcı, Kamulaştırma Şubesi Müdürü Erkan Özgörgülü'nün imzası bulunuyor.

İşte kadastral hatalar

Türkiye'nin her bölgesinde kadastral paftaların sağlıksız olmasından dolayı sorunlar yaşandığını ileri süren Kocaoğlu'nun, Sayıştay raporlarına giren çok sayıda "kadastral hatası" var.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'ne Perihan Çağlar ile Mustafa Berkant Çağlar tarafından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Bornova Belediyesi'ne karşı Nazmiye Söğüt ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Buca Belediyesi'ne karşı İsmail Baltalılar tarafından dava açıldı. Mahkeme alacak ve taşınmazın bedelinin dışında belediyeyi toplam 188 bin 514 lira ödemeye mahkum etti.

* "Kamulaştırmasız El Atma" nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na karşı Emin Pilancıoğlu, Erden Pilancıoğlu ve Nevin Taslak'ın açtıkları alacak davasında, kamu yersiz ödeme nedeniyle 318 bin 62 lira zarara uğratıldı.

* "Kamulaştırmasız El Atma" nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na karşı PTT Genel Müdürlüğü tarafından açılan alacak davasında, 650 bin 602 lira yargılama gideri, vekalet ücreti ve icra masrafı ödendi.

* İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü arsasına el attığı ortaya çıktı. Burada da 1 milyon 200 bin 708 lira kamu zararı olarak Sayıştay raporlarında yer aldı.

* Yılmaz Kılcı, arsasına belediyenin kamulaştırmasız el koyması üzerine açtığı alacak davasında 738 bin 500 lira 96 kuruş almaya hak kazandı. Belediyenin kasasından 254 bin 640 lira 39 kuruş yersiz ödeme yapılmasına neden oldu.

yenişfak