Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önümüzdeki hafta çıkacağı ABD seyahatinde önce siyaset ardından iş dünyası tarafında etkili görüşmeler yapmaya hazırlanıyor.

Gül, uluslararası siyaset ve güvenlik gündeminin masaya yatıracağı Şikago’daki Nato zirvesinin hemen ardından bu kez rotayı yeni ekonomiye kıracak ve ABD’nin meşhur Silikon Vadisi’ne geçerek alanının bir numaralı şirketlerinin tepe yöneticileriyle bir araya gelecek.

20-21 Mayıs’taki zirvenin hemen sonrasında 22 Mayıs’ta Batı Yakası’ndaki San Francisco kentine gidecek olan Cumhurbaşkanı Gül, önce Stanford Üniversitesi’nde öğretim üyeleri ve öğrencilerin katılacağı etkinlikte bir konuşma yapacak ardından da teknoloji liderlerinin merkezlerine geçecek. Gül’ün burada Türkiye’deki fırsatlar, girişimcilik ve yatırım konularını ele alması bekleniliyor. ‘Stanford’, ABD için oldukça önemli çünkü burada okuyan genç girişimciler başta Apple, HP, Google, Cisco olmak üzere onlarca teknoloji devi şirketin kurulmasında etkili rol oynadı.

Gündemde FATİH var

ABD’deki temaslarına iPhone ve iPad’le tüm dünyayı sallayan Apple şirketiyle başlayacak olan Cumhurbaşkanı Gül’ün daha sonraki durakları yakın zamanda yaklaşık 100 milyar dolarlık değerle halka açılmaya hazırlanan Facebook, sosyal medyanın fenomeni Twitter ve yeni ekonomi devi Google olacak.

Apple’ın piyasadaki son verilere göre piyasa değeri 530 milyar dolara, Google’ın 160 milyar dolara, henüz borsaya açılmayan Twitter’ın ise tahmini değeri 10 milyar dolara işaret ediyor.

Silikon Vadisi’ne başta FATİH’e (Türkiye’nin yerli tablet projesi) olmak üzere yeni yatırımları çekmek amacıyla Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de yakın geçmişte bir dizi ziyarette bulunmuştu. Öte yandan Cumharbaşkanı Gül, Haziran 2011’de Google’ın Başkanı Eric Schmidt’i Ankara’da kabul etmişti.