Borçka Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kursa kendi isteğiyle katılan 3 çocuk, 8 torun ve 5 torun çocuğu sahibi Aydın, okuma ve yazma ile bazı matematik işlemleri öğreniyor.

Aydın, çocukluk yıllarında babasının kendisini okutmayı çok istediğini, ancak annesinin buna karşı çıktığını belirterek, ''Okumamı istemeyen anneme '80 yaşıma da gelsem bir gün okumayı öğreneceğim' demiştim. Televizyonda Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde kurslar başlatıldığını duyunca gidip kayıt oldum'' dedi.

Kursta eğitim almaya yeni başlamasına karşın alfabenin tüm harflerini öğrendiğini, hecelemeye başladığını ifade eden Aydın, ''Adımı soyadımı yazabiliyorum. Atatürk yazabiliyorum, annemin, babamın, çocuklarımın, torunlarımın isimlerini yazabiliyorum. Toplama ve çıkarma işlemini öğrendim. Hedefim bu sene okuma yazmayı tam öğrenmek'' diye konuştu.

Gelecek yıl da devam edecek kurslara katılmak istediğini anlatan Aydın, şöyle devam etti:

''Beyim 84 yaşında olmasına rağmen bana çok destek oluyor. Sabah erken kalkıp, kahvaltımı hazırlıyor. Sonra elimden tutup beni okula götürüyor. Ben okuldayken o eve gidip öğle yemeği için masamı hazırlıyor. Yemeğimi yediriyor. Akşamları okulda öğrendiklerimi tekrarlattırıyor. Ders çalıştırıyor. Benim bu okuma azmimden dolayı her türlü çabayı sarf ediyor. Benim de bu çok hoşuma gidiyor.''

''OKUMANIN YAŞI OLMAZ, UTANMASI OLMAZ''
Eskiden gazetelerin sadece fotoğraflarına bakabildiğini dile getiren Aydın, ''Şimdi gazetelerde yazılanları okumaya başladım. İnanılmaz güzel bir duygu. Okuma yazma bilmeyen herkesi davet ediyorum. Okumak çok güzel bir şey. Okumanın yaşı olmaz, utanması olmaz. Zaman hiç geç değil, bence tam zamanı'' dedi.

Borçka Halk Eğitim Merkezi'nde usta öğretici olarak çalışan Nermin Toğuç ise sınıfındaki 5 öğrenciden en yaşlısının Hayriye Aydın olduğunu belirterek, ''Hayriye ninenin okuma yazma aşkı ve şevki, başta ben olmak üzere sınıftaki kursiyerlere büyük moral oluyor. Kursiyerler onu bu yaşında okula geldiği için örnek alıyorlar'' diye konuştu.

Aydın'ın tüm kursiyerlerden önce yerini aldığını anlatan Toğuç, ''İlk günler o kadar heyecanlıydı ki kalem tutarken elleri titriyordu. Şimdi kaleme de yazıya da eli alıştı. Harfleri, hecelemeyi, toplama ve çıkarmayı öğrendi. Bu kursun sonunda ilkokul diploması için bir kurs açacağız. Ninemiz isterse buraya katılabilecek kapasiteye geldi'' dedi.

GAZETEPORT