Ali ve Sinem Sancaktutan"ın 10 yaşındaki oğlu Mustafa Sancaktutan, 2 yaşındayken annesinin bardağa koyduğu yağ çözücüyü sıvı bulaşık deterjanını zannederek içti. Yemek borusu yanan ve bugüne kadar 6"sı büyük çaplı olmak üzere 75 ameliyat geçiren talihsiz çocuk, 8 yıldır cihaz yardımıyla midesine bağlanan hortumla besleniyordu.

Rize Üniversitesi (RÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi"nde tedavi gören Sancaktutan"a kalın bağırsağından alınacak parçalarla yemek borusu yapılması kararlaştırıldı. Ancak doktorlar risk taşıyan bu ameliyat öncesi farklı bir yöntemle ameliyata aldığı Sancaktutan"nın yemek borusunu balon sistemiyle genişletti.

15 gün sonra geçireceği ikinci yemek borusu genişletme ameliyatının da başarılı geçmesi halinde Mustafa Sancaktutan"a kalın bağırsağından yemek borusu yapmaya gerek kalmayacağı ve tamamen sağlığına kavuşacağı belirtildi. İlk genişletme ameliyatın ardından Mustafa, önce çorba içmeye, ardından katı yemekler yemeye başladı.

"YEMEK YİYEBİLMEK GÜZEL BİR DUYGU"

Vakıflar İlköğretim Okulu 4"üncü sınıfta okuyan Mustafa Sancaktutan, yemek yiyebilmenin güzel bir duygu olduğunu belirterek, “Arkadaşlarım gibi artık ben de istediğim her şeyi yiyebiliyorum” dedi.

"FARKLI YÖNTEM UYGULADIK"

Rize Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. İrfan Serdar Arda ise, yemek borusu yanan Mustafa"nın İstanbul"da gerçekleştirilen ameliyatı sonrası oluşan komplikasyonlar sonucu yemek borusunun daraldığını belirterek şunları söyledi:

“Kalın bağırsağından parça alarak yapacağımız yeni yemek borusu ameliyatı büyük risk taşıyordu. Bu ameliyat öncesi farklı bir yöntem denedik. Mideden girerek dar kısma ulaştık ve balon yöntemi ile genişlettik.

İki genişletme yaptık ve katı yiyecekler yutmaya başladı. Şimdi daha iyi durumda. Bir genişletme ameliyatı daha yapacağız. Bu ameliyat da başarılı geçerse o büyük ameliyatı yapmak zorunda kalmayacağız. Böylece Mustafa en azından hayatına bu şekilde devam edecek.

Eğer genişletme ameliyatlarından yeterli cevabı alamaz ve yemek borusu daralırsa cerrahi müdahaleyi yapacağız. O ameliyatla da kalın bağırsağının kalan kısmını kullanarak yeni bir yemek borusu oluşturacağız.”