Radikal Gazetesi'nin haberine göre Sayıştay denetçileri, Fırat Elektrik'in özelleştirilmesi sırasında şirketin kasasında tam 8 milyon liranın unutulduğunu ortaya çıkardı.

Elektrik dağıtım ihaleleri kapsamında Fırat Elektrik 7 Ocak 2011 tarihinde Aksa Elektirik'e 230 milyon dolar karşılığında devredilmişti.

Özelleştirme İdaresi'nin, ihaleyi alan şirkete kasada fazladan milyonlarca lirayı bırakması Sayıştay denetçilerinin raporunun Meclis Alt Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında ortaya çıktı.

Denetçiler, özelleştirilen Fırat Elektrik'in 2010 faaliyetlerini incelerken şirket kasasındaki bir miktar paranın gizlendiğini fark etti. Skandal olayda devir öncesi Tedaş, Fırat Elektrik'e kasasındaki parayı sormuştu. Tedaş'a sadece 7 milyon 3 bin liranın olduğu bilgisi verildi. Ancak devir sırasında kasada 9 milyondan fazla para vardı. Tahsil edilmeyen alacaklarla bu rakam 15 milyonu geçiyordu.

Böylece Fırat Elektrik devredilirken aslında kasada alacaklarla birlikte fazladan 8 milyon lira para daha bırakılıyordu. Şimdi ortaya çıkan bu vahim hata, olayda bir kasıt olup olmadığı şüphesini uyandırdı.

Olayın üzerine gidilmesi için Meclis KİT komisyonunda ittifak oluştu. Ayrıca Tedaş Teftiş Kurulu da bir inceleme başlattı. Tartışmalı ihalede bir usulsüzlük tespit edilirse Aksa Elektrik'ten 8 milyon lira geri alınacak, sorumlular da cezalandırılacak.

Şu ana kadar söz konusu elektrik dağıtım şirketinden herhangi bir açıklama gelmedi.