Her yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtılan erzak paketleri, bu yıl yaklaşık 15 milyon kişinin evine girecek. Firmalar bir yandan 7 milyon çalışana, hesaba nakit yatırarak ya da çek vererek erzak yardımı yaparken bir yandan da 8 milyon dar gelirlinin gıda ihtiyacını karşılayacak.

Sabah'ın haberine göre firmalar dar gelirlinin kapısına erzak kolileri dışında bu kez market kartı ve çeki de bırakacak. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, bu yıl bağışların yüzde 20'sinin market kartlarıyla yapılacağını belirterek, "Firmalar yapacakları yardım miktarını market kartlarına ya da çeklerine yükleyip dağıtıyor.

Bu şekilde ihtiyaç sahibi kolide olmayan bebek maması, et, süt gibi ürünleri alabilme olanağını yakalıyor" dedi. Geçen yıl yurt çapındaki marketlerde 750 milyon lirayı bulan Ramazan erzağı satışlarının bu yıl 900 milyon liraya çıkmasını beklediklerini ifade eden Aygün, "Bunun 500 milyon lirası firmaların dar gelirliye yaptıkları erzak yardımından oluşuyor" dedi.

3.5 MİLYONLUK ÇEK
Geçen yıl 2 milyon liranın üstünde çek dağıttıklarını bu yıl ise rakamın 3.5 milyon lirayı görmesini beklediklerini dile getiren Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, "Firmalar özellikle bu alternatifi tercih ediyor" dedi. Geçen yıl 2.5 milyon liralık satış getiren Ramazan kolilerinin de bu yıl 3.5 milyon lirayı görebileceğini kaydeden Özdemir, firmaların verdiği listelere göre hazırlanan kolilerin de satış içinde önemli yer tuttuğunu söyledi.

İŞLETMELERE VERGİ İNDİRİMİ
Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan ise geçen yıl 254 bin erzak paketi hazırlayıp sattıklarını bu yıl rakamın 335 bin adedi göreceğini söyledi. Metro'da geçen yıl erzak paketleri 23.99 ile 59.99 lira arasında değişiyordu. Bu yıl tavan 63.99 lira. Ortalamasına bakıldığında ise geçen yıl yaklaşık 10 milyon liralık satış yapan market zincirinin bu yılki hedefi 15 milyon lira. Bu yıl Multinet ile gerçekleştirdikleri işbirliği sayesinde, profesyonel müşterilerine limitini kendilerinin belirleyeceği hediye kartı imkânı sunduklarını belirten Özerkan, "İşletmeler bu sayede yüzde 37 oranında ayni yardım vergi avantajından da yararlanabiliyor" dedi.

KATI YAĞ VE ŞERBETLİ TATLI KOLİDEN ÇIKTI
Bu yıl Ramazan'ın sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle 14.90 ile 66.90 TL arasında değişen kolilerden bozulabilecek nitelikteki et, süt, tavuk gibi ürünler çıkarıldı. Bu ürünlerin yerine sıcağa dayanıklı kuru gıdalar ile içecekler ve daha hafif, evde yapılmaya yönelik hazır tatlılar girdi. Hazır çorba, makarna, bulgur, pirinç, ayçiçek yağı, çay, un, şeker, salça, zeytin, reçel, tuz, mercimeğin ise kolideki yeri değişmedi