Edinilen bilgiye göre, küresel ekonomik kriz nedeniyle konaklama turizminde yaşanan sıkıntı, kruvaziyer turizme de yansıdı. Kuşadası'nda kruvaziyer turizminde yılın 8 aylık bölümünde sefer yapan gemi sayısı önceki yola oranla düşerken, turist sayısında ise düşüş yaşanmadı. Bu arada, gelen turistlerin ayrı oranda Kuşadası çarşılarına yansımaması ayrı bir tartışma yaratırken, elde edilen gelirlerdeki düşüş ise düşündürücü boyutlara ulaştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kuşadası Turizm Danışma Müdürlüğü'nden alınan istatistiki bilgiye göre yılın ilk 8 ayında günübirlik olarak toplam 354 bin 324 yabancı turist limandan Kuşadası"na giriş yaptı. Aynı dönemde Kuşadası limanına sefer yapan turist gemisi sayısı ise 367 olarak gerçekleşti. Kuşadası'na deniz yoluyla gelen turistlerin büyük çoğunluğunu Amerikalılar oluştururken, ABD vatandaşlarını sırasıyla İngiliz, Kanada, Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Güney Kore ve Hollanda uyruklu turistler izliyor.

Bu arada, Bu arada, Kuşadası Setur Marina'ya ise yılın ilk 8 ayı içerisinde 279 yat giriş, 289 yat ise çıkış yaparken, Yunan adalarına sefer yapan feribotlar ise 8 ayda 495 sefer gerçekleştirdi. Bu seferlerde Kuşadası'na 30 bin 405 turist giriş yaparken, 32 bin 899 turist ise günübirlik olarak Kuşadası'ndan Yunan adalarına gitti.