8 askerin 'görevi ihmal' iddiası araştırılıyor
Van Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Hakkari"nin Dağlıca bölgesinde PKK saldırısı ardından kaçırılan ve 14 gün sonra da serbest bırakılan 8 askerin tutuklanmasına karar verdi.


8 asker, "Memuriyet görevinin gereklerine aykırı hareket etmek", "emre itaatsizlikte ısrar" ve "yurt dışına firar" suçlarından tutuklandı. Uzman Çavuş Halis Çağan, Çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, İrfan Beyaz, Fuat Başoda, İlhami Demir, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul, Hacıbekir Kışlası içindeki Van Askeri Cezaevi"ne konuldu.

8 asker dün ifade verirken, Van Barosu"ndan avukat istendi. Baronun görevlendirdiği avukat Ramazan Korkmaz, tutuklama kararının "Askeri disiplinin aşırı derecede sarsılması, isnat edilen suçlarla ilgili kuvvetli suç şüphesi ve yurt dışına firar olasılığı" gerekçeleriyle verildiğini söyledi. Avukat Ramazan Korkmaz, askerlerin tutuklanmasına 7 gün içinde itiraz hakkının bulunduğunu ve bu hakkı kullanacağını söyledi.

CEPHANEMİZ BİTTİ Tutuklanan askerler Van Askeri Savcılığı"nda verdikleri ifadelerinde cephaneleri bitinceye kadar çatıştıklarını söylediler. Bazı askerler mühimmat bittikten sonra teröristler tarafından kuşatılarak teslim olmaya zorlandıklarını belirttiler. Bazı askerler de kurşunlarının bitmesinden sonra silahlarını kayalıklara gizleyerek teröristlerin eline geçmesini önlediklerini öne sürdüler. İfadelere göre askerler topluca teslim olmadı, ayrı yerlerde ve farklı zamanlarda teröristlerin eline geçtiler.

8 askerle ilgili olarak askeri savcılık, teröristlerle işbirliği yapıldığı yönünde herhangi bir bulguya ulaşamadı. Askeri savcı, tutuklama talebinin gerekçesinde "Suçun vasıf ve mahiyeti askeri disiplini sarsmış olması, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delilerin bulunması ve izinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek" görüşüne yer verdi.

BALİSTİK MUAYENE 8 erin bulunduğu mevzilerde silahlarını kullanıp kullanmadıkları da mermi kovanlarının balistik incelemesiyle ortaya çıkacak. Seri numaraları bilinen silahlardan ateş edilip edilmediği yapılacak incelemeler sonucunda aydınlatılacak.

ASKER AİLELERİ ÜZGÜN Askerlerin tutuklanması ailelerinde hayal kırıklığı yarattı. Aileler, "Adalet yerini bulacak" diye konuştular. Niğdeli Çavuş Mehmet Şenkul"un amcası aynı adı taşıyan Mehmet Şenkul, yeğeni ile birlikte diğer askerlerin tutuklanma haberini televizyondan öğrendiğini söyledi. Amca Şenkul, "Şu saatten sonra söyleyecek pek bir şey de yok. Karar adaletindir" dedi.

AİLELERİYLE GÖRÜŞECEKLER Tutuklanan askerlerden İlhami Demir"in, Ağrı"nın Patnos İlçesi"ne Özdemir Köyü"nde oturan babası Rabih Demir, oğluyla dün akşam saatlerinde kısa bir konuşma yaptıklarını söyledi. Rabih Demir, "Oğlum beni saat 14.30 sıralarında aradı ve "Baba biz tutuklandık" dedi. Cezaevinde pazartesi günü görüşebileceğimiz söylendi. Biz de Van"a giderek oğlumla görüşeceğiz" dedi.

Hürriyet