Dağlıca'daki baskından sonra kaçırılan ve dün teslim alınan 8 asker Ankara'da sorgulamaya alındı

Türkiye"ye 13 gün sonra dönen askerler hemen sorguya alınarak çeşitli konuların açıklığa kavuşturulmasına çalışılıyor.

Askerlerin vereceği cevaplarla hem olayların nasıl gerçekleştiği hem de PKK"nın nerede olduğu ortaya çıkarılacak. Askerlerin olaylarda kusurunun olup olmadığı ve askerlikleriyle ilgili hukuki durumları da bu sorgulamalar sonrasında belli olacak.

Askerler, saldırı anında nerede olduğu, nasıl teslim olduğu, nereye götürüldüğü, kimlerle görüştüğü, nerede, ne kadar süreyle kaldığı başta olmak üzere pek çok soruya açıklık getirecekler.

Askerlerin terör örgütünün kontrolünde olduğu dönemde Roj Tv'de yayınlanan konuşmalarının da sorgulamada askerlere sorulması bekleniyor. Bu görüntüler baskı altında çekilen görüntüler olarak değerlendirilse de, askerlerin baskın anında kusurlarının olup olmadığı ve teslim alınmadıkları, kendilerinin teslim olduğu yönündeki iddialarla ilgili olarak da sıkı bir sorgulamadan geçirilmeleri bekleniyor.

ASKERİ SAVCI DA SORGULAYACAK

Hakkari Dağlıca'da meydana gelen çatışma sonrası terör örgütü PKK tarafından kaçırılan 8 askerin, askeri savcı tarafından sorgulanacağı öğrenildi. Savcı, askerlerin kendi rızalarıyla gidip gitmediğini sorgulayacak. Askeri savcı, sorgulama sonrası dava açıp açmamaya karar verecek.

Diplomatik temasların ardından serbest bırakılan askerlerin Ankara'ya getirildikten sonra istihbarat yetkilileri tarafından sorgulandığı öğrenildi. Yetkililer, yapılan bu sorgulama sonrası askerlerin birliklerinin bağlı bulunduğu askeri mahkemede görevli askeri savcı tarafından da yeniden sorgulanacağını kaydettiler.

Askeri yetkililer, yapılacak sorgulamanın prosedür gereği olduğunu ve baskının nasıl yapıldığının, baskın ile ilgili kimlerin kusurlu olduğunun tespit edileceğine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Askeri savcının soruşturma yapması gayet doğal. Soruşturma sonrasında dava açılıp açılmayacağı netlik kazanacak. Rehin alınan askerler, halen asker statüsünde. Ellerinde olmayan nedenlerle kaçırıldıkları için askeri mahkemede görevli bir savcı tarafından sorgulanacaklar. Gönüllü olarak kaçmadıkları ortaya çıkarsa herhangi bir dava açılmayacak.”

Kaçırıldıktan 14 gün sonra serbest bırakılan 8 askerin kaçırılma olayında sorumlulukları olup olmadığı askeri savcının yapacağı soruşturma sonrası ortaya çıkacak.