Suriye yetkilileri, hükümet aleyhtarı eylemlere katıldıkları için gözaltına alınan 755 kişinin serbest bırakıldığını duyurdu.

Ancak Suriye televizyonundan yapılan açıklamada, serbest bırakılanlar arasında 'eli kanlı' kişilerin bulunmadığı vurgulandı.

Bu adım, ülkede Arap Birliği gözlemcilerinin incelemeleri sürerken bir 'iyi niyet adımı' olarak yorumlanıyor.

Suriye yönetimi daha önce de 'uzlaşma girişimleri' doğrultusunda 1180 kişiyi serbest bıraktığını açıklamıştı.

BM'nin insan haklarından sorumlu yetkililerine göre gösteriler sırasında 14 bini aşkın kişi gözaltına alındı.

Muhalif gruplarsa, sayının daha da yüksek olduğunu söylüyor; bazı gruplar bu sayının 40 bini bulduğunu öne sürüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü de yetkilileri kaçamak manevralar yapmakla suçladı.

Örgüt, yüzlerce kişinin Arap Birliği gözlemci heyeti ülkeye gelmeden hemen önce askeri üslere nakledildiğini, gözlemcilerin buralara girme imkanı olmadığını vurguladı.

Gözlemciler: İlk izlenim olumlu
Suriye hükümetinin şiddete son verilmesi için Arap Birliği'nce hazırlanan plana ne ölçüde uyduğunu denetleyen gözlemciler ise, ilk izlenimlerinin olumlu olduğunu belirtiyor.

Gözlem gücünün başkanı General Mustafa el Dabi, Humus'taki ilk günlerinde durumun 'güven telkin ettiğini' söyledi.

Ancak el Dabi, fazla ayrıntı vermeden kentin bazı bölgelerinin iyi durumda olmadığını belirtti.

Sudanlı general ayrıca, kentte dünün görece sükunet içinde geçtiğini ve çatışma yaşanmadığını da ifade etti.

BBC'nin gelişmeleri Lübnan'dan izleyen muhabiri Jim Muir, heyetin daha ilk günden ilişkileri soğutacak yorumlardan kaçınmak isteyebileceğini belirtiyor.

Dün 12 kişilik bir heyetle kente giden Arap Birliği gözlemcileri bugün daha küçük bir grupla incelemelerini sürdürdü.

Denetçilerin temasları öncesinde Humus'un birçok mahallesinde operasyon yapmakta olan Suriye askerleri ve tanklar sokaklardan çekildi.

Binlerce muhalifin düzenlediği gösteri sırasında ise Arap Birliği'nin Barış Planı'na aykırı olmasına rağmen, eylemcilere ateş açıldı ve göz yaşartıcı gaz kullanıldı.

İnternet üzerinden yayınlanan bazı videolarda ise olayların çıktığı Baba Amr mahallesinde yaşayanların, denetçilerin etrafını sarıp yerlerdeki kanları gösterdikleri ve sitem ettikleri görülüyor.

Arap Birliği tarafından sevkedilen heyetin ayrıca muhalif hareketin diğer merkezleri durumundaki Hama ile İdlib ve Dera'yı da ziyaret etmesi bekleniyor.

Muhalifler, dün binlerce kişinin katıldığı eylemler ardından bugün de Humus'ta protestolarını sürdüreceklerini söylüyor.

El Cezire televizyonunun Hama'dan 'canlı görüntüler' bilgisi ile yayınladığı görüntülerde ise kentten silah sesleri eşliğinde siyah dumanlar yükseldiği ve gösteriler düzenlendiği görülüyor.

Batıdan baskı
Batılı ülkeler Arap Birliği gözlemcilerine tam erişim sağlanması konusunda ısrarlı açıklamalarını sürdürüyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, gözlemcilerin Humus'taki gerçek durumu görmesine izin verilmediğini savunarak heyetin daha sonra yeniden kente dönmesi çağrısında bulundu.

Sözcü Bernard Valero, "ziyaretin kısalığı Humus'taki gerçekleri anlamalarına olanak vermedi" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner ise gözlemcilerin daha serbest hareket etmesi çağrısında bulundu, aksi halde uluslararası toplumun "Suriyeli sivilleri korumak için başka yollar araştıracağını" belirtti.

Birleşmiş Milletler Suriye'de, daha fazla siyasi hak ve demokrasi talebiyle 9 aydır süren gösterilerde toplam 5000 kişinin hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

Silahlı güçlerle mücadele ettiğini savunan Suriye hükümeti ise çatışmalarda 2000'e yakın güvenlik personelinin öldüğünü ifade ediyor.