Son olarak Türk Hava Yolları'nın (THY) açıkladığı bilançosunda görüldü ki, giderler içerisinde akaryakıtın payı yüzde 28'den yüzde 35'e çıkmış.

Tüketimde artış yüzde 23'de kalırken, akaryakıt gideri yüzde 64'lük artışla 2.3milyar dolar olmuş. Bir başka deyişle, THY tüketim artışı dışında yaklaşık 600milyon dolarlık bir ek maliyet ödemiş. Bu durum, sadece THY için geçerli değil. İç hatlardaki pazar payı yüzde 24'e çıkan Pegasus Havayolları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da, akaryakıtın yüzde 35 ile gider kalemleri içerisindeki en yüksek paya sahip olduğunu söylüyor.

Sabancı, "2011 yılında artan akaryakıt giderlerimiz bütçelediğimizden 90 milyon Euro fazla gerçekleşti" diyor. Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy da, akaryakıt maliyetlerinin geçen sene kendilerine 25milyon dolar gibi bir ek yük getirdiğini belirtiyor. 3 havayolunun 2011'de ödediği ek akaryakıt maliyeti toplamda 740 milyon doları buluyor.

LOUIS VUITTON KULLANAN BİLE EKONOMİYE DÜŞEBİLİR

Sabancı, akaryakıt fiyatlarıyla birlikte artan bilet fiyatlarının yolcu sayısına nasıl yansıdığına ilişkin de şu örneği veriyor: "3 tip yolcu vardır, birincisi business uçar, gerçek Louis Vuitton kullanır. Bu kategori ya kendi sınıfında uçmaya devam eder ya da ekonomi sınıfına düşer. Ekonomi sınıfındaki de ya kendi sınıfında uçar ya da düşük maliyetli sınıfa düşer. Sonuçta bizimgibi operasyonel verimlilik sağlayan, bilet fiyatını minimumda tutan kazanır, çünkü bir kere uçağa binen bir daha karayoluna zor döner." Bu yaz nasıl bir akaryakıt maliyeti artışı beklediklerine dair ise Murat Ersoy, geçen yaza göre akaryakıt kaynaklı yüzde 10'luk bir maliyet artışı öngördüklerini anlatarak cevap veriyor. Ersoy, "Bütçe yaparken fiyatı petrol fiyatını 109 dolara hedge ettik, yani üstü bizi etkilemez" diyor.

'Maliyeti petrolden çok dövizdeki artışlar etkiliyor'

Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, ağırlıklı olarak kısa mesafeli uçuşlar gerçekleştirdikleri için yakıtın giderler içerisindeki payının yüzde 50'lere vardığını, diğer şirketlerde bu oranın yüzde 30-35'lerde kaldığını kaydediyor. Ersoy, maliyeti etkileyen etkenlerden birisi akaryakıtsa diğerinin de döviz kurları olduğunu belirterek, "Akaryakıt fiyatlarını bire bir yansıtmayabilirsiniz, çünkü bilet fiyatları pazar şartlarına göre belirlenir. Ama gider kalemlerinin hepsi döviz üzerinden olduğu için dövizdeki en ufak artış bütün rakamlarınızı doğrudan etkiliyor" diye konuşuyor.

'Tur atamam yakıt ne kadar haberiniz varmı?'

Şanlıurfa seferlerini başlatan Pegasus'un düzenlediği gezinin dönüşünde uçakta Ali Sabancı ile sohbet etme imkânı bulduk. Uçak inişe geçerse yerlerimize geçmek zorunda kalacağımız için şakayla karışık "Sorular bitmezse bir tur daha atar mıyız?" deyince Sabancı "Atamayız tabii ki, akaryakıt ne kadar oldu haberiniz var mı?" diye yanıt verdi.