Yeni taslağa göre yoksulluğun tespitinde tüketim harcamaları baz alınacak ve yapılacak yardım 382 TL"yi geçemeyecek. Hak sahiplerine dava açma imkanı da getiriliyor.

Yoksullara yapılan yardımlardaki dağınıklık bitiyor. Üzerinde çalışılan yeni tasarı taslağına göre özel sektör, vakıflar, belediyeler ve kamu kurumlarının bir yoksula yaptığı yardımların toplam tutarı asgari ücretin yüzde 70"ini yani 382 TL"yi geçemeyecek. Yeni düzenleme, yoksul olduğu halde yardım alamayan ya da aldığı yardımın düşük kaldığını düşünen vatandaşlara dava açma hakkı da getirecek.

MÜKERRER ÖNLENECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal güvenlik reformu kapsamında yoksullara yapılan yardımları sistematik hale getirmek için primsiz ödemeler yasa tasarısı taslağı üzerinde çalışmaları hızlandırdı. Primsiz Ödemeler Genel Müdürü Yadigar Gökalp, yeni tasarıyla yardımlara ilk kez bir “üst sınır” getirileceğini ve kurulacak yeni sistemle mükerrer yardımların önleneceğini bildirdi. Gökalp şu bilgileri verdi:

TAVAN GELİYOR

“Bazı vatandaşlarımız birçok yerden yardım alırken bazıları hiç alamıyor. Aynı kişi bizden engellilik aylığı ya da yaşlılık aylığı alıyor, öbür taraftan sosyal yardımlaşmadan gıda yardımı, yakacak yardımı alıyor. Yeşil kartı var, belediyeden tekrar gıda, kırtasiye, eğitim, burs yardımı alıyor. Sistemi çözememiş, keşfedememişler de muhtaç oldukları halde yardıma erişemiyor. Tavan uygulaması da getiriyoruz. Vatandaşın aldığı tüm yardımlar sistem üzerinden kontrol edilecek ve tavanı geçemeyecek.”

700 BİN MUTLAK YOKSUL

Gökalp"in verdiği bilgilere göre yeni düzenlemeyle, kimlerin hangi düzeyde yoksul olduğu ve hangi tür yardımlardan ne düzeyde yararlanacağını ilişkin muhtaçlık tespitinde “tüketim harcamaları” baz alınacak. Böylece üst sınırdaki yardım tutarının toplumun en yoksul kesimine ulaşması hedefleniyor. Halen Türkiye"de nüfusun yüzde 1"ine karşılık gelen 700 bin kişi mutlak yoksulluk, yüzde 17"lik kısmını oluşturan yaklaşık 6,5 milyon kişi de göreceli yoksulluk grubunda bulunuyor. Buna göre mutlak yoksulların üst sınırdan yardım alması hedefleniyor. Üst sınırın ilk etapta yüzde 70 olması düşünülmekle birlikte oranın Meclis"te netleşeceğine dikkat çekiliyor.

UÇURUM ARTIYOR

ABD"de resesyon, en fazla orta sınıf ve yoksulları etkilendi. ABD İstatistik Bürosu"nun verilerine göre, 2008"de, yılda 138 bin dolardan fazla kazanan Amerikalılar"ın oluşturduğu en zengin yüzde 10"luk kesim, yıllık 12 bin dolar gelirle yoksulluk sınırında ya da bu sınırın altında yaşayanlardan 11,4 kat daha fazla kazandı. 2003"te 11,22 olan bu oran 2007 yılında ise 11,2 olmuştu. Resesyonun etkisiyle ABD"de yoksulluk geçen yıl hızlı bir yükselişle yüzde 13,2"ye ulaşarak, 11 yılın en yüksek seviyesine çıktı./vatan