Kocaeli'nin Kandıra ilçesinin Kocakaymaz köyünde 70 yıldır devam eden ''İzdivaç geleneği'' kapsamında köy meydanında toplanan evlenme çağına gelmiş gençler, burada tanışarak dünya evine girecekleri eşlerini seçmeye çalışıyor.
 
Kocakaymaz köyü Kayıplar Mahallesi'nde 70 yıldır süren ''izdivaç geleneği'' için traktör, otobüs ve otomobillerle çok şık giyinerek köy meydanına gelen genç erkekler, burada evlenme çağındaki kızları beklemeye başlıyor.
 
Bu sırada köy meydanına giden yollar, traktör römorkları ve otomobiller park edilerek ulaşıma kapatılıyor.
 
Daha sonra genç kızların gelmesiyle erkekler en az üçer kişilik gruplar halinde meydanda dolaşmaya başlıyor. Yaklaşık 500 metre uzunluğundaki yolda erkeklerin, beğendikleri kızlarla tanıştıktan sonra cep telefonu numaralarını verdikleri görülüyor.
 
Öte yandan, ''İzdivaç geleneği'' kapsamında meydanda stant açan seyyar esnaf, hediyelik eşya, yiyecek ve içecek satıyor.
 
Kocakaymaz köyünde yaşayan 60 yaşındaki Hasan Yüce, AA muhabirine, söz konusu geleneğin yıllar önce ''Bayramlaşma'' amacıyla başladığını ancak son 70 yıldır bunun sadece genç erkek ve kızların birbirlerini tanıması için yapılan bir etkinlik haline dönüştüğünü söyledi.
 
Bayramın hemen ertesi günü çevre köylerden gelen gençlerin burada toplandığını ifade eden Yüce, ''Bu köy burada oldukça bu gelenek devam edecek. Gençlerimiz, civardaki köylerin gençleri geliyorlar, geziyorlar. Kızlarımız, erkeklerimiz geziyor. Akşam saatlerinde diğer köydekiler buraya gelecek ve burası daha da kalabalık olacak. Etkinlik sabah dokuz gibi başlıyor akşam saat altıya kadar devam ediyor'' diye konuştu.
 
Köy sakinlerinden 92 yaşındaki Mustafa Kemal Tokdemir ise geleneğin cumhuriyetin ilk dönemlerinde çevre köylerden misafirlerin gelmesiyle başladığını ve bugüne kadar devam ettiğini vurguladı.
 
Eskiden köy meydanında sofraların da kurulduğunu ancak daha sonra bunun kalktığını dile getiren Tokdemir, şunları söyledi:
 
''Şimdi sadece buralarda geziyorlar. Önceleri bu kadar yoğun değildi. Çünkü bu kadar nüfus yoğunluğu yoktu. Nüfus arttıkça insanlarımız evlerde durmamaya başladı. Eskiden düğünlerde gençlerimiz birbirlerini beğenirlerdi, yemeklerimiz olurdu oralarda görüşürlerdi ama şimdi öyle değil. Artık köy meydanında birbirlerini görüp beğenen genç erkekler ve kızlar daha sonra düğün yapıyor.''
 
-10 SAAT SÜREN İZDİVAÇ TURU-
 
Dünya evine gireceği kişiyi bulmayı hedefleyen gençlerden Selim Zengin ise 70 yıldır uygulanan gelenek sayesinde birbirlerini beğenen çiftlerin evlendiğini söyledi.
 
''Burada hem birbirimizi tanımak istiyoruz hem de kültürümüzü yaşatıyoruz'' diyen Zemgin, şunları kaydetti:
 
''Birçok kişi burada tanışarak, evlenmek için görüşüyor. Burada tanışıp, evlenenler oldu. Burada sabah 09.00'dan akşam 19.00'a kadar dolaşıyoruz. Yani 10 saat buradayız. Beğendiğimiz kıza telefon numaralarımızı veriyoruz. Kızların da telefon numaralarını alıyoruz. Bizim köyümüzden buraya gelip evlenen 4 kişi var. Allah'ın izniyle beşinci de ben olacağım.''