Deniz DERİNSU

G.Saray'ı 4 kez üst üste şampiyon yapıp UEFA Kupası'nı kazandıran Terim, Fiorentina sonrası düşüşe geçti. G.Saray ve Milli Takım'daki ikinci dönemleri hüsran oldu ..

Fatih Terim, 2000'de kariyerinin zirvesindeydi. Ama Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, 7 yılda zirveden müthiş bir pike yaptı. Galatasaray ile ulaştığı üst üste dört lig şampiyonluğunu 2000'de UEFA Kupası zaferiyle taçlandırdıktan sonra İtalya'nın yolunu tutan Fatih Terim, Fiorentina'da yarım sezonda adeta efsane oldu. Oynattığı agresif ve ofansif futbolun yanı sıra Fiorentinalı taraftarların sevmediği kulüp başkanı Cecchi Gori'ye takındığı tavır, onu tribünlerin sevgilisi yaptı. Özellikle Milan'ı ligde 4- 0 yendikten sonra kupada da eleyip finale yükselmesi İtalya'da müthiş prim yapmasını sağladı. Ama Gori ile gerginlik iyice artınca sezonu tamamlayamadı. Yine de Fiorentina dönemi İmparator Terim'in son efsanevi yılı olarak hafızalara kazındı.

MİLAN'DA SIKINTI BAŞLADI
Terim, 2001 yazında Milan ile anlaştı. Yaptırdığı Rui Costa, Kaladze, Jose Mari, Contra, Kutuzov ve Ümit Davala gibi transferler sonrası büyük beklentilerle girilen sezonda ofansif anlayışı inişli-çıkışlı bir grafik doğurdu. Sıkıntılı dönemde medyayla sorunlar yaşadı. Ama asıl problem Maldini, Costacurta ve Inzaghi gibi takımın eskileriyle çıktı. Bu gerginlik de sonunu getirdi. Torino deplasmanındaki mağlubiyetten bir gün sonra (5 Kasım) İstanbul'a bir seminer için gelmişken görevine son verildi.

LUCE'NİN YERİNİ DOLDURAMADI
Ertesi sezona Lucescu ile şampiyonluğa ulaşmış Galatasaray'da başladı. Sarı-kırmızılılara dönüşü her açıdan büyük hayal kırıklığıydı. Lucescu yönetiminde iki sezondur Şampiyonlar Ligi gruplarından çıkan hatta ilkinde çeyrek finali bulan takım, 1.5 yılda yapılan 13 yabancı, 11 yerli futbolcu transferine ve harcanan 39 milyon dolara karşın iki kez gruplardan ilerleyemedi. Galatasaray ligde de kötü gidince istifa etti. Fatih Terim 2005 yılının ikinci yarısında Milli Takım'ın başına geçti. 2006 Dünya Kupası vizesini play-off'ta dünya tarihine skandal olarak geçen ünlü İsviçre maçıyla kaçırdıktan sonra, Euro-2008 elemelerine 4 maçta 12 puanla başlayan ay-yıldız, sonraki altı maçta 6 puan aldı ve final şansını Norveç'i deplasmanda yenmeye bıraktı. 2000 yılının sonuna kadar Terim'in kariyeri hep yukarıya gidiyordu. Fiorentina'dan ayrılışından beri geçen yaklaşık 7 yıllık sürede ise bu ok sürekli aşağıya baktı. 17 Kasım'da Norveç'te ya efsane bitecek ya da küllerinden doğacak.