Kamuoyunda çok tartışılan ve CHP"nin seçim vaatlerini içeren faturanın ülkeyi batıracağına dikkat çekildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol"un ev sahipliğinde Hürriyet, Yeni Şafak, Zaman ve Sabah Gazetelerinin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbette, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu"nun seçim vaadlerinin maliyetini hesaplamanın bile zor olduğunu söyledi. Sadece 7 vaadin maliyetinin yaklaşık 180 milyar TL bulduğunu dile getiren Şimşek, “Kim ne derse desin bu ülke popülizmden çok şey çekti. Eğer Türkiye 2001"de bir şirket olsaydı müflisti (iflas eden)” diye konuştu.

FATURA ÇOK YÜKSEK

Kılıçdaroğlu"nun vaatlerinin maliyetlerini tek tek hesaba döken Şimşek, şunları söyledi: “Öncelikle az gelişmiş yörelerdeki işsizlerin hepsine iş kurmanın maliyetine bakalım. Biz bu kapsamda 505 bin kişiyi ele aldık. Bir kişinin istihdam maliyeti 225 bin TL olduğu düşünüldüğünde maliyet olarak 113.5 milyar TL çıkıyor. Yani bu kadar yatırım yapılması gerekiyor. Dar gelirli aileler için aile sigortasına gelince bize göre 3.2 milyon aile var, vaat edilen yardım 600 TL olduğuna göre aylık 1.9 milyar, yıllık 23 milyar TL maliyet çıkıyor. Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destekleme priminin kaldırılmasının 2010 yılı verilerine göre maliyeti 600 milyon TL"yi buluyor. Ancak Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin kesilmesindeki temel amaçlardan birisi genç işsizlerin işgücüne katılmasının önünü açmaktır, bu noktayı Kılıçdaroğlu maalesef unutuyor.”

MAZOT 1.5 LİRA OLACAKMIŞ

Kamuya hizmet veren taşeron işçilerin kamu işçisi statüsüne geçirilmesi vaadini değerlendiren Şimşek, “Mesela biz Maliye Bakanlığı olarak temizlik işini şirkete vermişiz. Burada çalışanlar kamu işçisi olacak. Özel sektördeki işçinin kamuya maliyeti 850 TL, kamuda çalışan işçinin aylık maliyeti ise 2 bin 110 TL. Çalışan 2 milyon işçi olduğuna göre yıllık maliyet 30 milyar TL"ye ulaşıyor” dedi. Bakan Şimşek, 4B ve 4C kapsamında sözleşmeli çalışanların kamuda sürekli kadroya alınmasının maliyetinin yaklaşık 3.5 milyar TL olduğunu belirterek, “Kılıçdaroğlu çiftçinin mazotunu 1.5 liraya düşüreceğini söylüyor. Toplam motorinin yüzde 27"si tarımda kullanılıyor.

2010 yılında motorinden alınan ÖTV ve bunun KDV"si toplam 24 milyar TL. Sonuçta 2011 yılında mazottan ÖTV alınmamasının yıllık maliyeti 6.7 milyar TL"dir” diye konuştu. Şimşek, her aileye günde 1 litre süt yardımının yıllık maliyetinin aile sayısını 3.2 milyon alınması halinde 1.7 milyar TL olduğunu ifade etti.

Her gün yeni şey söylüyor hesaplamakta zorlanıyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol"un ev sahipliğinde gerçekleşen öğle yemeğinde gündemi değerlendirdi. Bakan Şimşek, CHP Genel Başkanı"nın her gün değişik şeyler söylediğine dikkat çekerek, “Her gün ortaya yeni bir şey çıkıyor. Biz de hesaplamakta zorluk çekiyoruz” diye konuştu.

Yemeğe, İHA Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdulkadir Selvi, Zaman Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve Hürriyet Ankara Temsilcisi Metehan Demir ile Maliye Bakanlığı Basın Danışmanı Sibel Tokgöz de katıldı.

iha