Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerden oluşan, seslendirdikleri ilahi ve şarkılarla birlik ve beraberliğin yanı sıra barış mesajları veren ''Antakya Medeniyetler Korosu'', Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesindeki yedi farklı kentte konser vermek için proje hazırladı.

Medeniyetler Korosu Derneği Başkanı Yılmaz Özfırat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay Valiliği tarafından 2007 yılında, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında oluşturulan 120 kişilik koronun Türkçe, Ermenice, İbranice, Arapça, Latince ve İtalyanca ilahilerin yanı sıra şarkılar seslendirdiğini söyledi.

Öğretmenden öğrenciye, kuyumcudan manifaturacıya, imamdan rahibe kadar farklı kesim ve meslek gruplarından tamamen amatör bir ruhla oluşturulan koronun çıktığı yolculukta çok güzel çalışmalara imza attığını ifade eden Özfırat, şöyle devam etti:

''Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu üyeleri için Belçika'da, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne seçilmesi nedeniyle de New York'ta konserler verdik. Türkiye'nin değişik illerinin yanı sıra Almanya, Atina ve Viyana'da da konserlerimiz oldu. Farklı dine inananların bir araya gelmesiyle örnek olan koromuz, seslendirdiği ilahi ve şarkılarla da dinleyenlerin beğenisini topluyor. Konserlerimizde farklı dine inananlar, birbirlerinin ilahilerini seslendirerek, 'bakın biz bir arada birlik, beraberlik ve barış içerisinde yaşayabiliyoruz. Bunu sizler de başarabilirsiniz' gibi önemli bir mesaj veriyor. Çıktığımız her konserde Türkçe, Ermenice, İbranice, Arapça, Latince ve İtalyanca parçaların yanı sıra konser verdiğimiz her ülkenin de bir şarkısını kendi dillerinde seslendiriyoruz. Bu sayede dinleyicilere unutulmaz anlar yaşatıyoruz.''

-AYNI ÇATI ALTINDA KİLİSE, SİNAGOG VE CAMİ -

Seslendirdikleri ilahi ve şarkıların yanı sıra verdiği mesajlarla koronun ''2012 Nobel Barış Ödülü''ne de aday gösterildiğini hatırlatan Özfırat, aralık ayında 2012 Nobel Barış Ödülü'ne aday olanların açıklanacağı ve şubat ayında da bunun sonuçlanacağını, büyük bir umutla bu ödülü kazanmayı beklediklerini söyledi.

Medeniyetler Korosu'nun Nobel Barış Ödülünü alması halinde Hatay'da aynı çatı altında kilise, sinagog ve caminin yer aldığı bir mekan oluşturmayı hedeflediklerini vurgulayan Özfırat, ''Amacımız, Antakya'da aynı cadde üzerinde yer alan kilise, cami ve havrayı bir çatı altında birleştirmek. Farklı dine inananların bir çatı altında nasıl bir araya gelebildiğini tüm dünyaya göstereceğiz'' diye konuştu.

Koro olarak, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (DOĞAKA) Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ''7 Coğrafi Bölgede 7 Konser'' Projesi sunduklarını vurgulayan Özfırat, önümüzdeki günlerde bunun da sonuçlanacağını ifade etti.

Proje kapsamında İstanbul, Erzincan, Diyarbakır, Trabzon, İzmir, Antalya ve Konya'da konserler vermeyi planladıklarını dile getiren Özfırat, bu konserlerde Antakya'daki bir arada yaşama kültürünü anlatmaya çalışacaklarını, insanları hoşgörüye davet edeceklerini belirtti.

-KOROYA YENİ GÖNÜLLÜ ELEMAN ALINACAK-

Özfırat, şu an müzisyenler de dahil 120 kişiden oluşan korolarını daha da genişletmek istediklerini, ilgilenenlerin 24 Eylül Cumartesi gününden itibaren başvurusunu beklediklerini söyledi.

Koroya müzikle profesyonel olarak ilgilenen kişileri almadıklarını vurgulayan Özfırat, ''Amacımız müzikle amatör olarak ilgilenen farklı meslek gruplarından kişileri bünyemize katabilmek.

Koroya katılmak isteyenlerin okuma yazma bilmesine bile gerek yok. Hedefimiz farklı din, mezhep ve etnik kökene sahip amatörlerden oluşan koromuzu daha da genişleterek, daha büyük bir aile haline getirmek ve tüm dünyaya barış mesajlarını daha etkili bir şekilde verebilmek'' dedi.

Dünyanın neresinde bir çatışma varsa korolarının orada konser vermeye hazır olduğunu vurgulayan Özfırat, çıktıkları konserlerden her hangi bir ücret almadıklarını, bu işi sadece gönüllülük esasıyla yaptıklarını kaydetti.

Medeniyetler Korosu'nun konser vermesini isteyen kurum ya da kişilerden tek taleplerinin bir engelliye akülü araç ya da yardım derneklerine bağışta bulunmaları olduğunu belirten Özfırat, bu kapsamda verdikleri konserlerle bugüne kadar 50 engellinin akülü araca kavuştuğunu söyledi.

Koronun kostümlerinin de çok özel olduğuna dikkati çeken Özfırat, saf Antakya ipeğinin kullanılmasıyla hazırlanan birbirinden güzel kostümlerin, modacı Bahar Korçan'ın hiçbir ücret almadan hazırladığını da sözlerine ekledi.