PKK'nın şehir yapılanması KCK örgütü üyesi oldukları iddiasıyla 9 ilde eşzamanlı operasyonla gözaltına alınan 36 kişi, sabah 05.00 sıralarında Diyarbakır Adliyesi'ne alındı. Aralarında eski ile yeni 16 belediye başkanının da bulunduğu toplam 36 şüpheli yoğun güvenlik tedbirleri arasında getirildikleri Diyarbakır Özel yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sorguya alındı.

BAŞKAN: TALİMAT ALMADIK

KCK'ya yönelik 4'üncü dalga operasyonu kapsamında gözaltına alınanların sorgusuna 6 özel yetkili savcı girdi. İfadeleri alınan şüpheliler suçlamaları kabul etmezken, KCK üyesi olmadıklarını, ayrıca bu örgüte üye olan kişilerden hiçbir şekilde emir ve talimat almadıklarını öne sürdü. Şüphelileri, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın da aralarında bulunduğu 30 avukat savundu. KCK tarafından organize edilen cenaze törenleri, sokak gösterileri ve benzeri eylemlere katılmakla suçlanan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay törenlere kimsenin talimatı olmadan katıldığını söyledi.

'ÖCALAN ADAY GÖSTERMEDİ'

Mardin-Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk de yarım saatlik sorgusunda Öcalan tarafından aday gösterildiği iddiasını yalanlayarak, "29 Mart öncesi taban yoklamasında birinci çıkınca aday oldum" dedi. DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı ise şöyle dedi: "Yasadışı faaliyetim olmadı. Yenişehir Belediye Başkanlığı görevim bittikten sonra taban yoklamasında farklı biri ön plana çıkınca aday olmadım. Bingöl Belediye Başkan adayı oldum, seçilmeyince Diyarbakır il başkanlığına getirildim. KCK komisyonu tarafından sorgulandığım yalan."

DESTEĞE GELDİ, YAKALANDI

Bu arada BDP Genel Başkanı Demir Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında olduğu eski DTP'li milletvekilleri Emine Ayna, Sevahir Bayındır, Sabahat Tuncel, Pervin Buldan, Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş, İbrahim Binici, Fatma Kurtulan ve Aysel Tuğluk, gözaltına alınanlara destek amacıyla adliyeye geldi. Destek için gelenler arasında yer alan ve hakkında yakalama emri bulunan Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran gözaltına alındı. Yüksel Baran, savcılık sorgusunun ardından ilk serbest bırakılan 8 kişilik grup içersinde yer aldı. Daha sonra BDP milletvekillerinin de bulunduğu grup Elazığ caddesinde trafiği kesip oturma eylemi yaptı.

SELİM SADAK SERBEST

Savcılık sorgusunun ardından akşam saatlerinde eski Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Kayapınar Belediye Meclis Üyesi Bedriye Aydın ve Abdullah Öcalan'ın avukatı Servet Özen'in aralarında bulunduğu 8 kişi serbest bırakıldı. Savcı diğer 28 kişi hakkında da tutuklama istedi. Mahkemeye çıkarılan zanlılardan 7'si belediye başkanı 23 kişi tutuklandı. Tutuklanan belediye başkanları şunlar : Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Suriçi Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Aralarında Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da bulunduğu 5 kişi ise serbest bırakıldı./sabah