Okula başlama yaşı 66 ayını tamamlayan tüm çocuklar yeni eğitim öğretim yılında okula başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı yeni eğitim sistemine göre okul öncesi eğitimin ne zaman başlanacağını bildirdi.

İkili öğretim yapan okullarda ortaokullar sabahçı, ilkokullar ise öğlenci olarak olacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı için, 30 Eylül 2012 tarihi itibariyle 66 ayını tamamlayan tüm çocukların okul kayıt işlemlerinin e-okul sistemi üzerinden merkezî olarak yapılacağını açıkladı. 12 yıllık (4+4+4) kademeli ve zorunlu eğitim kanunun Meclis'ten geçmesinin ardından yeni uygulamanın ayrıntıları netleşmeye başladı.

GENELGE YAYINLANDI

'12 Yıllık Zorunlu Eğitime Yönelik Uygulamalar'konulu bir genelge yayınlayan Bakan Dinçer, 30 Eylül'de 66 ayını dolduran çocukların otomatik olarak okula kayıtları yapılacağını kaydetti. Genelgeye göre gelişimini tamamlamış çocuklar için bu süre velilerin yazılı isteği üzerine 60 aya kadar çekilebilecek. Genelgenin ayrıntıları şöyle; Zorunlu eğitim 4 yıl süreli ilkokul, 4 yıl süreli ortaokul ve 4 yıl süreli liseeğitimini kapsayacak. Öğrencilerin öğrenim gördüğü birinci 4 yıl (1, 2, 3, 4.sınıflar) ilkokul, ikinci 4 yıl (5, 6, 7, 8. sınıflar) ortaokul ve üçüncü 4 yıl (9, 10, 11, 12. sınıflar) ise lise şeklinde isimlendirilecek. İlkokullar ile ortaokullara ilköğretim veya ilköğretim kurumları, liselere ise ortaöğretim veya ortaöğretim kurumları denilmeye devam edilecek. Veliler, okul yönetimleri ve mülkî amirler ilköğretim öğrencilerinde olduğu gibi ortaöğretim öğrencilerinin de okula devamını sağlamakla yükümlü olacaklar. Ayrıca, okul öncesi eğitimde 2013 yılı sonuna kadar belirlenmiş olan yüzde 100 okullaşma hedefi devam edecek.

İHL'LER BAĞIMSIZ OLACAK

İmam-hatip ortaokullarının bağımsız ortaokul olarak kurulmasına öncelik verilecek, bunun mümkün olmadığı durumlarda imam-hatip liseleri ile birlikte kurulabilecekler. Ancak bu durumda imam hatip ortaokulu öğrencileri ile imam hatip lisesi öğrencilerinin okul giriş çıkış kapıları ile bahçe gibi ortak kullanım alanlarının imkanlar dahilinde düzenlenmesi sağlanacak.

TEK DiPLOMA DÖNEMi

İlköğretimi tamamlayan öğrencilere diploma verilmeyecek ve 12 yıllık zorunlu eğitim sonunda ortaöğretim diploması verilecek. 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında ilköğretim 4. sınıfta okuyan ve bir üst sınıfa geçen öğrencilerin 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında ortaokul 5. sınıfa kayıtları e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Ancak 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında eğitim öğretime başlamış olan imam hatip ortaokullarına devam etmek isteyen 5. sınıf öğrencilerinin kayıtları bu okullara yapılacak.

TAŞIMALI SİSTEME DE AYAR

Birleştirilmiş sınıf uygulamaları 1, 2, 3 ve 4. sınıfları kapsayacak şekilde uygulanacak. Millî Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği kapsamında taşınan ilköğretim çağı öğrencileri için söz konusu Yönetmeliğin 9. maddesinin(c) bendinde belirtilen; '1-3. sınıf öğrenci sayısının 10'un altında olması' ifadesi, '1-4. sınıf öğrenci sayısının 10'un altında olması', (d) bendindeki '4-8. sınıflar' ifadesi ise'ortaokul 5-8. sınıflar' şeklinde dikkate alınarak uygulanacaktır. Taşıma merkezi olan okullarda birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmayacak ve yapılan taşıma planlamaları bu doğrultuda yeniden düzenlenerek ihalelerin zamanında bitirilmesi sağlanacak. 2012-2013 eğitim ve öğretim yılından itibaren zorunlu eğitim kapsamındaki ortaöğretim (lise) öğrencilerinin taşınmasına yönelik planlamaların, Taşımalı İlköğretim Uygulaması ile uygulama birliği sağlanması bakımından, ilköğretim ile eş zamanlı olarak tamamlanması sağlanacak.