Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Antalya'nın ticaret envanterini çıkarmak üzere Türkiye'de bir ilke imza atarak uygulamaya koydukları Antalya Bilgi Sistemi Projesi''nde sona gelindiğini bildirdi.
Proje kapsamında Antalya merkez ilçelerinde ATSO üyeleri dışında başka meslek odalarına da kayıtlı 65 bin işyerinin taranarak sisteme dahil edildiğini vurgulayan Budak, taranan işyerlerine ait konum, iletişim, faaliyet bilgisi ve görsellerinin 'www.antalyabilgisistemi.org.tr' internet adresindeki veri tabanına girildiğini ifade etti.

İsteyen herkesin web sitesine girerek Antalya'nın ticaret envanterine ve firma bilgilerine ulaşabileceğini, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlardan sisteme girilip sorgulama yapabileceğini belirten Budak, şunları kaydetti:

''Antalya'nın en önemli sorunlarından birisi işyeri enflasyonudur. Proje ile Türkiye'de bir ilke imza atılarak, kentte ticareti sağlıklı hale getirmek amacıyla işyerlerinin envanteri çıkarıldı. Sokaklar, caddeler, binalardaki işyerleri teker teker gezilerek işyeri bilgileri kayıt altına alındı ve bir veri bankasında toplandı. Proje ile Antalya'ya yatırım yapacak girişimciye faydalı bir veritabanı sunuyoruz. ATSO olarak yatırım yapmak isteyenlere bölgesel iş kolu yoğunluğunu dikkate alarak daha çok kazanabileceği alternatif yerler önerebileceğiz. Bu veri tabanından faydalanan bir yatırımcı, kendi iş kolunda nerelerde yoğunlaşma olduğunu görecek, hangi muhitte kendi sektöründe boşluk varsa oraya yatırım yapacak. Böylece hem kendisi kazanacak hem de kent ticareti kazanacak. Belediyelerimiz de bu sistemden faydalanabilecek.''

Antalya'dan en çok market ve emlakçı var

Budak, çalışma kapsamında 25 bulvar, 183 mahalle, 296 caddede 65 bin işyerinin tespit edildiğini, bu işyerlerinin yüzde 43'ünün ATSO üyesi olduğuna dikkati çekti.
Tarama kapsamında Antalya'da en fazla market ve emlakçı olduğunun belirlendiğini dile getiren Budak, şöyle devam etti:

''Antalya merkez ilçelerinde market, emlak, bayan giyim, inşaat, otomotiv yedek parça alım satım, hukuk, erkek giyim, restoran, erkek kuaförü, pide kebap döner işletmeleri en fazla yoğunlaşan iş kolları oldu. İşyerlerinin en yoğun olduğu yerler sıralamasında Şafak, Fener, Şirinyalı, Cumhuriyet ve Tahılpazarı mahalleleri öne çıktı. En fazla işyeri yoğunluğu olan Şafak Mahallesi'nde otomotiv yedek parça alım satım, ev mobilyacıları, döşemeciler, ağaç kereste orman ürünleri ve oto kaporta boya en yoğun sektörler olarak yer aldı.''