Türkiye"nin en verimli topraklarına sahip ve yılın her mevsimi üretim yapılabilen Aydın"da hovardaca kullanılan banka kredileri vatandaşın ocağına adeta incir ağacı dikti. Aydın Merkez ilçe ve Köşk ilçesinde yaşayan kadın-erkek, çocuk-yaşlı 260 bin 399 kişinin üzerinde takipte olan 64 bin 849 icra dosyası var. Son 3 yıllık veriler ele alındığında en fazla icra dosyası 2009 yılında açılmış.
Nüfus ortalamasına bakıldığında yaklaşık 4 kişiden bir kişiye icra dosyası düşerken, genelde icraya düşen kişiler adına çok sayıda dosya olduğu öğrenildi. Adliyesi kapatıldığı için Aydın"a bağlı olan Köşk İlçesi"ni de kapsayan Aydın merkez ilçede 2008 yılında 27 bin 598, 2009"da 37 bin 264, 2010 yılında ise 30 bin 699 olmak üzere 95 bin 561 icra davası açıldı. So 3 yılda ve daha önceki yıllarda açılan icra davalarının 30 bin 712"si sonuçlanırken, 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle 64 bin 849 icra dava dosyasının bulunduğu öğrenildi.
“HOVARDACA KULLANILAN BANKA KREDİLERİN SONUCU BU”
Yapılan araştırmalara göre ircaya düşen borçların büyük çoğunluğu kredi kartları, banka kredileri ve basite alınıp ödenmeyen telefon borçlarını kapsıyor. Kredi kartları ve banka kredilerinde düzenleme yapılmaması halinde makasın ucunun önümüzdeki yıllarda daha da açılacağını belirten Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit, bir zamanlar can suyu gibi olan bankaların günümüzde adeta tuzak durumuna geldiğini söyledi. Bu sorunun en önemli çözümünün yasal düzenlemelerden geçtiğini belirten Akşit, “Asgari ücretle çalışan bir kişinin elinde 10 bin TL limitli kredi kartı görmek gayet doğal hale geldi. Bu kredi kartını dikkat etmeden kullanan asgari ücretli kişi ne yapar. Haberlerden de sürekli takip ettiğimiz gibi ya icraya düşer ya da hırsızlık yapar. Bana göre bu sorunun en büyük sorumluları harcayan kadar verenlerdir. Bu nedenle bankalar, krediler ve kredi kartları üzerinde çok acil yasal düzenlemeye ihtiyaç vardır. 1973 yıllarında Almanya"da çalışırken 2 bin 500 mark maaş alıyordum. Banka bana 500 mark limitli kredi kartı verdi. Türkiye"de ise 500 lira kazanan insana 5-10 bin TL limitli kredi kartı veriliyor. Sokakta kredi kartı dağıtılan Türkiye"den başka ülke yoktur. Hovardaca kullanılan kredilerin sonucu da bu olur” dedi.