1404 yılında inşa ettirilen tarihi camide Restorasyon çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Balat Köyü Muhtarı Veli Pir Ramazan Bayramında Bayram Namazını camide kıldıklarını söylerken, Restorasyon çalışmalarının süreceğini kaydetti.
Vakıflar Genel Müdürlüğü adına Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında 06 Haziran 2005 tarihinde 20 yıl süreli imzalanan Protokol kapsamında restorasyon çalışmaları Didim’e bağlı Balat Köyü sınırları içerisinde yer alan 607 yıllık tarihi İlyas Bey Camii restorasyon sonrası eski haline geri döndüğü görüldü. Ziyaretçilere de açık olan Camideki Restorasyon çalışmalarını SÖKTAŞ şirketinin sahibi Muharrem Kayhan ve ailesi karşılarken, İlyas Bey Camii'nin, avlusunda bulunan tarihi medrese ve imaret odalarının restorasyon çalışmalarının tamamlandığı görüldü. 
Menteş Bey oğulları İlyas Bey tarafından 1404 yılında inşa ettirilen tarihi caminin restorasyonu ilk olarak 1905 yılında şu anki restorasyon çalışmalarını üstlenen Muharrem Kayhan'ın dedelerinden Hacı Halil Paşa tarafından restore ettirildiği öğrenildi. Restorasyon çalışmalarının Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan geçen projeler doğrultusunda sürdürüldüğü öğrenilirken Balat Köyü Muhtarı Veli Pir çalışmaların sürdüğünü fakat ödenek çevresinde devam ettirildiğini söyledi. Muhtar Pir Ramazan Bayramında Bayram Namazının camide kıldıklarını söylerken, Camide restorasyonun süreceğini kaydetti.
Camii Restorasyonun sonrası yerinde inceleyen Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk Camii restorasyon yapılarak yeniden kazandırılmasının önemli olduğunu söylerken, Milet Antik Kenti yakının da olan camii modern hale getirilmesinin turizme de katkı sağlayacağını dile getirdi. 
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu ise Camide yapılan çalışmaları memnuniyet verici olarak kaydederken “Camiinin dışından avluda yer alan Külliye ve diğer yapılan restorasyonu ve korunması turizm açısında önemli. Burada Milet Müzesinin yeniden açılması, Milet Antik Kentinin olması ve bunları bir arada bulunması bir şans; Bu anlamda buradaki turizm iç içe ve bu buraya gelen turist anlamında da önemli durum söz konusu. Bu yapının da tam anlamıyla restorasyonu yapıldığında ülke turizmine de katkısı olacaktır.”dedi.
Türk-İslam Sanatının geniş bir anlayışıyla yapılan İlyas Bey Camii’nin Geometrik olarak süslendiği, geniş bir mekanda kurulduğu ve akustiğinin önemli rol oynadığı caminin avlusunda ise hamam kompleksi, medrese, kütüphane ve öğrenci odaları oldu.