Anayasa Mahkemesi’nin 25 Nisan Çarşamba günü kutlanacak 50. kuruluş yıldönümü törenine, faaliyette olan 60 siyasi partinin tümü ilk kez davet edildi.Geçen yıl CHP,MHP ve BDP’ye davetiye gönderilmemişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu yılki törene devlet zirvesi ve 60 parti liderinin yanı sıra TÜSİAD başta 24 dernek, sendikalar ve vakıfların aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşlarını da ilk kez davet etti. Tören için 2 bin davetiye gönderildi.

AİHM Başkanı konuşma yapacak

Türk yargı sistemindeki yerini 25 Nisan 1962’de alan Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş yıldönümleri 1984’te kutlanmaya başladı. Bu yılki tören her yönüyle farklı olacak. Geniş katılım nedeniyle 50’nci yıl töreni yüksek mahkemede değil ATO Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Geçen yıllarda sadece Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın konuştuğu kuruluş yıldönümü töreninde bu yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı (AİHM) Nicolas Bratza birer konuşma yapacak. Kutlamalar çerçevesinde mahkeme üyeliğine yeni seçilen iki üye Muammer Topal ve Prof. Dr. Zühtü Arslan yemin edecek.