Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, yurt dışından temin edilen kredilerin karşılığında zamanında yurt dışında park etmiş servetlerin söz konusu olması halinde çok rahat edeceklerini ifade etti.
Active Academy tarafından düzenlenen 3. Risk Yönetimi Zirvesinde konuşan Bilgin, 2009"un ilk 2 ayının geride kaldığını ve 2009"un muhtemelen tüm dünya için "koyu tonların hakimiyetindeki" bir yıl olacağını söyledi.
Bilgin, Türk bankacılığı olarak önümüzdeki ayların temel konusunun, temel risk alanının, kredi geri dönüşleri ve kredi riski olduğunu gördüklerini, şu anda takibe dönüşüm oranının yüzde 3,9"larda bulunduğunu bildirdi. Bilgin, bu oranın geçen yılın sonunda 3,8"ler düzeyinde olduğunu anımsattı.
Her bir bankanın aktif kalitesinin kendileri için aynı önemde olduğunu ve ayrı ayrı izlendiğini dile getiren Bilgin, söz konusu riskin şiddetinin, kredi geri dönüşlerinde yaşanabilecek riskin şiddetinin ise krizin ne kadar süreceği ve bankaların kredi portföylerinin kalitesiyle doğrudan orantılı olduğunu vurguladı.
Bilgin, bir bankanın kredi portföyünün ne kalitede olduğunu da en iyi bilenin o bankada bu kredileri veren kişiler ve yöneticiler olduğunu belirterek, kredi riskiyle ilgili en önemli hususlardan birinin de reel sektörün yurt dışı borçlanması olduğunu kaydetti.

BİR KUZEY AVRUPA ÜLKESİNDEKİ BANKADA 60 MİLYAR DOLAR
Tevfik Bilgin, "konuşmasının bu kısmını dün eklediğini" belirterek, şöyle devam etti:
"Dün bir konuşma sırasında ve doğru olduğuna inanıyorum, "bir Kuzey Avrupa ülkesindeki bir yabancı bankada Türk vatandaşlarının 60 milyar doları olduğuna" dair bir konuşma sonrasında bu bölümü eklemek zorunda kaldım. Diyoruz ki, reel sektörün yurt dışına borcu var. Doğrudur. O bir risk unsurudur. Doğrudur. Ama buradaki en büyük dezavantajımız bunun ayrıntılarını bilmememiz ve bilgi azlığıdır.
Bilgisizliğin temel kaynağı ise yurt dışından temin edilen kredilerin karşılığıdır. Eğer bu kredilerin karşılığında yurt dışında zamanında park etmiş servetler söz konusu ise çok rahat ederiz. Ancak konunun gizemi bize bu şansı tanımıyor ve sadece tahminde bulunabiliyoruz."

MİLLİYET