Bugün bazı şehirlerde yürütülen eş zamanlı operasyonlarda 6 muvazzaf subay da gözaltına alındı. Kayseri'de bir albay, İzmir'de bir binbaşı, Ankara'da bir yarbay ve yüzbaşı gözaltına alındı.07 Ocak 2009 17:35


SORUŞTURMA KAPSAMINDA, ANKARA, İSTANBUL, İZMİR, SİVAS, SAKARYA,VE TOKAT'TA 30'DAN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Sivas, Sakarya ve Tokat'ta 30'dan fazla kişi gözaltına alındı.

''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ''yakalama, arama ve inceleme'' kararı, sabah saatlerinden itibaren 6 ilde polis tarafından uygulamaya geçirildi.

Prof. Dr. Yalçın Küçük'ün Ankara ve İstanbul'daki evlerine saat 07.00 sıralarında gelen polis ekipleri, el yazıları, notları, disketleri ve bilgisayar kayıtlarına incelenmek üzere el koydu.

Küçük, Ankara'daki evinde yaklaşık 5 saat süren aramanın ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü. Ankara emniyetine götürülürken bir gazetecinin, ''Neden gözaltına alındınız?'' sorusuna, Küçük, ''Diktatörya'' cevabını verdi.

Yalçın Küçük'ün avukatlarından Levent Gök, Küçük'ün gözaltına alınışını, ''Esasında Sayın Küçük'ün bütün görüşlerini gerek iletişim organlarından gerekse kitaplarından zaten bütün Türkiye biliyor. Bugün bu değerli yazarımızın, bu aydınımızın evinde bu araştırmanın ve bu yakalama emrinin niçin verilmiş olduğunu anlamakta kendisi de güçlük çekiyor'' şeklinde değerlendirdi. Küçük'ün avukatlarından Dursun Ermiş ise ''Ergenekon Ergenekonluktan çıktı. Artık çığırından çıktı. Hukuki ve yasal dayanağı bulunmayan bu soruşturma Türkiye'de hükümete muhalif olan herkesi sindirme harekatıdır'' dedi. Ermiş, Yalçın Küçük'ün ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınmayı beklediğini de söyledi.

Küçük, sağlık kontrolü için getirildiği Ankara Adliyesindeki Adli Tıp Kurumu'ndan ayrılırken, ''Ergenekon ile nasıl bir bağınız var?'' şeklindeki soruya, ''Onu öğreneceğim, ben de öğreneceğim. Ben bütün diktatöryalarda gözaltına alınırım. 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, bu dönemde de alınırım. Bu, benim mesleğimin bir parçasıdır, bu kadar'' karşılığını verdi.

-PROF. DR. GÜRÜZ VE EMEKLİ ORGENERAL KILINÇ DA GÖZALTINDA-

Soruşturma kapsamında eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel, Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Engin Aydın ile Erdal Şahin de evlerinde yapılan aramanın ardından gözaltına alındı. Yüzbaşı Muhammed Sarıkaya da soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında bulunuyor.

Prof. Dr. Gürüz'ün evinden bir bilgisayar kasası, bir dizüstü bilgisayar ve dört poşet belge çıkarıldı. Gürüz'ün evine CHP'li milletvekilleri Nesrin Baytok ve Nur Serter ile gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, buradan ayrılırken, ''Maalesef AK Parti iktidarı kendisine muhalefet eden kendi yanlışlarını kamuoyuyla paylaşan herkesin üzerinde Demokles'in kılıcı gibi bir Ergenekon kılıcını sallamaktadır. Bu kılıç döner kendilerini vurur'' dedi.

Gözaltına alınarak Ankara emniyetine götürülenlerden bazıları, Ankara Adalet Sarayı'ndaki Adli Tıp Kurumu'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Adli Tıp Kurumu'na getirilen ilk kişi emekli Tümgeneral Şenel olurken, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz, emekli Orgeneral Kılınç da emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirildi.

Emekli Orgeneral Kılınç, Ankara Adalet Sarayı'ndan emniyete götürülürken, ''Eski MGK Genel Sekreteri olarak, Ergenekon ile ne bağlantınız olabilir?'' sorusu üzerine, ''Ben bilemem. Türkiye'de hukuk düzeni var. Adalete teslim olmuş vaziyetteyiz. O kadar'' karşılığını verdi.

-KANADOĞLU'NUN EVİNDE ARAMA-

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Ankara'daki konutuna öğle saatlerinde gelen güvenlik güçleri, mahkeme kararı kapsamında arama başlattı. Kanadoğlu'nun Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki iki evinde de arama yapıldı.

Arama sırasında Kanadoğlu'nun evine gelen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, soruşturmayla ilgili, ''Sayın Başbakan bu konuda Başsavcılığa soyundu, savcılığa soyundu. Daha detaylı, daha ayrıntılı bilgiyi o bilir. Yani işin içinde siyasal iktidarın da bir bulaşıklığı varsa ona, o cevap verecektir'' dedi.

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise Kanadoğlu'nu ziyarete gelişinde, ''Hukukun üstünlüğüne yapılan saldırıları yine hukuk önleyecektir; bunu herkes böyle bilsin'' diye konuştu.

-EMEKLİ ORGENERAL YAVUZ, İSTANBUL'DA GÖZALTINA ALINDI-

Soruşturma kapsamında, İstanbul'da belirlenen adreslerde de arama ve gözaltılar oldu. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler, saat 07.15'de Kayışdağı'ndaki Yeditepe Üniversitesi yerleşkesine gelerek, rektörlük binasının 3. katında yer alan üniversitenin mütevelli heyeti başkanı Bedrettin Dalan'a ait bölümde inceleme yaptı.

İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında emekli Orgeneral Kemal Yavuz ile son olarak Donanma Komutanlığında görev yaptığı öğrenilen emekli Kurmay Albay İlyas Çınar da yer aldı. Polis ekiplerince gözaltına alınan emekli Kurmay Albay İlyas Çınar, Ataman Yıldırım, Mehmet Koral, İlhami Ümit Handan, Özkan Bektaş ve Çoşkun Umur, öğleden sonra götürüldükleri adli tabiplikteki sağlık kontrollerinin ardından yeniden emniyete getirildi.

-DİĞER GÖZALTILAR-

İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Organize Suçlar Büro Amirliği ekipleri de İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan Emniyet Amiri E.E. ile binbaşı E.Ç'yi gözaltına aldı. Binbaşı E.Ç. askeri inzibata teslim edilirken, emniyet amiri E.E ise emniyetteki işlemlerinin ardından özel bir hava yolu şirketine ait uçakla İstanbul'a gönderildi.

Sivas Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekipler ise soruşturma kapsamında gözaltına aldıkları 11 kişiye ait yerlerde yaptıkları aramada, 2 adet el bombası, 1 adet ''kalem silah'', çok sayıda ruhsatsız av tüfeği, kesici aletler, 36 adet mermi ve bol miktarda dijital materyal ele geçirdi.

Yarbay Mustafa Dönmez'in Sakarya'nın Sapanca ilçesindeki yazlığında da polis tarafından arama yapıldı. Aramada 5 tabanca, 22 adet el bombası ve çok sayıda Kaleşnikof mermisine el konuldu.

Tokat Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesinde görevli polis memuru O.Y.Ş. ile öğretmen O.S. de Tokat Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

-BAKAN ŞAHİN-

Bu arada, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, TBMM'de gazetecilerin bugünkü gözaltılara ilişkin soruları üzerine, ''Hiç bir değerlendirme de bulunmayacağım,tamamen yargısal bir faaliyet. Siyasi bir faaliyet değil. Ben de sizin gibi basından takip ediyorum'' diye konuştu.

-24 KİŞİ TUTUKLU-

''Ergenekon terör örgütü''ne ilişkin devam eden soruşturma kapsamında, aralarında emekli Orgeneral Hurşit Tolon, gazeteci Tuncay Özkan, eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belde Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Avukat Emcet Olcaytu ve 3 teğmenin de yer aldığı 24 şüpheli tutuklu bulunuyor.

Olayla ilgili tutuklanan ve aralarında Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile İP Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in de olduğu bazı kişiler ise tahliye edilmişti.

Bu arada, soruşturma çerçevesinde, aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de bulunduğu 44'ü tutuklu 86 sanık hakkında açılan dava da sürüyor.


HABER7