Sudan'da 6 spor gazetesinin yayını, rakip futbol takımları arasında şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle geçici olarak durduruldu.
 
Sudan Ulusal Basın Konseyi, 3 spor gazetesine de uyarı cezası verdiğini açıkladı. Konsey, yayın durdurma kararının ise, gazetecilik standartlarının ihlal edilmesi ve bunun da ülkenin saygınlığına zarar verebileceği gerekçesiyle alındığını duyurdu.
 
Konsey, bazı spor muhabirleri ile ilgili olarak da yasal süreç başlatacağını belirtti.
 
Sudan anayasası, basın özgürlüğünü güvence altına alıyor ancak gazeteciler her geçen gün artan baskı ve sansürden yakınıyor. Geçtiğimiz hafta, El Sahafa gazetesi yayınının güvenlik güçleri tarafından bir gün süreyle yasaklandığını açıklamıştı.
 
Futbol, Sudan'da en popüler sporlar arasında yer alıyor. Spor basını, ülkede siyasi gazetelerden daha çok satıyor. Spor basını arasındaki büyük bir rekabetin yaşandığı ülkede spor yazarları, rakipleri ve kulüp yöneticilerinin özel hayatları ile ilgili haberler kaleme alıyor. Yetkililer, bazı spor yazarlarının rüşvet aldığı ya da oyunculara rüşvet verdiği yönünde endişelerini dile getiriyor.