KPSS"deki kopya skandalı nedeniyle 30 bin öğretmenin ataması yapılamayınca öğretmen açığı 100 bini geçti. MEB, açığı geçmişte KPSS"ye girmiş ancak atanmamış ya da emekli öğretmenler saatine 6 lira alarak doldurmaya çalışacak. İstanbul"da bazı okullarda sınıflar 60 kişiyi de geçti.

2010-2011 eğitim ve öğretim dönemi dün başladı. Geçen yıl ülkemizde 549 bin kadrolu, 69 bin sözleşemeli ve 61 bin ücretli öğretmen görev yapıyordu. Bu yıl ise KPSS"de Eğitim Bilimleri bölümünün iptal olmasıyla 96 alandan 30 bin öğretmenin ataması yapılamadı. Bu da okullarda ücretli öğretmenlerin görevlendirilmesine neden oldu. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ücretli öğretmenlerin sayısının bu yıl 80 bine ulaşacağını kaydetti. Sadece İstanbul"a atanması beklenen 10 bin öğretmenin yerine de, kadrolu öğretmenlerden 2 kat düşük ücret alan ücretli öğretmenler getirildi. Haftada en fazla 30 derse girebilen ücretli öğretmenler ders saati başına sadece 6 TL alacak. Dört hafta boyunca 120 derse de girebilirlerse alacaları aylık en fazla 720 TL olacak. VATAN, İstanbul"da ders başına 6 TL"ye çalışan ücretli öğretmenlerle görüştü. Bu öğretmenler arasında KPSS"ye girmiş ama atanamamış öğretmenlerden, emekli olan öğretmenlere kadar geniş bir yelpaze var.

“Mecburen yapacağım”

Sibel Özer-Sınıf Öğretmeni (23)

“2009"da Gazi Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım öğretmenliğinden mezun oldum. Son KPSS sınavında 55 aldım. Ancak ne yazık ki kopya olayı ortaya çıktı. Ama 65 ile 70 puan arası bir sonuç bekliyordum. Branşımdan neredeyse hiç öğretmen alınmıyor. Bugün ilk iş günüm. Kabullenmek zorundayım. 4 yıl büyük umutlarla okudum ama işsiz kalmaktansa, ücretli öğretmen olarak çalışacağım.”

“Emekli öğretmenken stajer oldum”

Nazmiye Kökbil - Emekli öğretmen - Ücretli çalışıyor (50)

“27 yıl öğretmenlik yaptım. 2 yıl dinlendikten sonra ekonomik nedenlerle tekrar başladım. Eşim de hala öğretmen olarak çalışıyor. 2 oğlum var, biri üniversitede okuyor birisi ise çalışıyor. Açıkçası aileme destek olabilmek için tekrar işe döndüm. Koskoca emekli öğretmenken stajter oldum.”

Sınıflar belediye otobüsü gibi

İstanbul"da okullardaki kalabalığın en çok olduğu Esenler ilçesinde 2700 öğretmen açığı var. VATAN ekibinin ilk gün ziyaret ettiği okullardan Esenler Hasip Dinçsoy İlköğretim Okulu"nda 2350 öğrenci bulunuyor. 22 sınıfın olduğu okulda, her derslikte 55-60 arası öğrenci bulunuyor. Yine Esenler Özdebir İlköğretim Okulu"nda ise her sınıfta ortalama 64 öğrenci bulunuyor. 26 derslikli lisede 49 kadrolu, 20 ücretli öğretmen bulunuyor.

Toplu taşıma bedava olunca trafik kilitlendi

Okulların açılmasıyla birlikte İstanbul trafiği de kilitlendi. Dün öğle saatlerine kadar toplu taşımanın ücretsiz olması da trafikteki kaosu artırdı. Metrobüs Mecidiyeköy"den Çağlayan"a kadar otobüs kuyruğu oluştu. Yoğunluk öğle saatlerinden itibaren azaldı.

İstanbul"daki açık 40 bine yakın

Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan İstanbul"da Öğretmen açığının 40 bine dayandığını belirtti. Bostan, “İstanbul"da toplam 97 bin 881 norm kadro olmasına karşın, bu kadronun 65 bin 804 "ünün kadrolu. 5 bin 440 kişi de sözleşmeli olarak istihdam ediliyor. Geriye kalan ve norm kadrosu verilmeyen 220 kişiyle beraber yaklaşık 26 bin 900 öğretmen kadrosunun Milli Eğitim Bakanı ve Maliye Bakanı"nın keyfi tutumlarından dolayı doldurulmadı. Öğretmen yokluğundan dolayı çocuklarımız kalabalık sınıflarda veya öğretmensiz olarak eğitimlerini sürdürecek” dedi.

Vatan