Dünya Ortadoğu barışı için "umut" olarak görünen, Obama'nın pozisyonunu merak ediyor. Ama Obama, bu konudaki rengini bundan 6 ay önce açık ve net olarak ortaya koymuş!

İsrail bir hafta boyunca Gazze'yı havadan bombaladı, iki gündür karadan, denizden ve havadan bombalıyor. Ve dünya, 20 Ocak günü Beyaz Saray'a yerleşecek olan yeni Başkan'ın bu konudaki suskunluğunu merak ediyor.

Barack Obama, İsrail'in hava harekatı başladığında Hawaii'de tatildeydi. Bu konuda en ufak bir açıklama yapmadı. Şimdi İsrail operasyonu karadan, denizden ve havadan tam gaz sürüyor. Obama'dan yine çıt yok.

Neden suskun kaldığına ise "Bir Başkan görevdeyken, benim konuşmam nezaketsizlik olur" şeklinde bir açıklık getirmişti.

Ancak başka konularda aynı nezaketi göstermediği biliniyor. Örneğin, ekonomik kriz patlak verdiğinde pek çok açıklama yapmıştı.

Ağustos 2008'de, Kudüs'te gerçekleşen buldozerli saldırıyı kınadı ve "İsrail"in terörizme karşı mücadelesini sonsuza kadar destekleyeceğiz" dedi.

"KUDÜS BÖLÜNMEMİŞ BAŞKENTİNİZ OLACAKTIR"

Şimdi Ortadoğu barışı için "umut" olarak görünen, Obama'nın Ortadoğu'daki bu sıcak gelişme karşısındaki pozisyonunu merak ediyor. Bush politikalarından farklı olmasını bekliyor. Ama o hala tek kelime etmedi.

Oysa Obama, bu konudaki rengini bundan 6 ay önce açık ve net olarak ortaya koymuştu.

Geçtiğimiz 23 Temmuz 2008'de İsrail'i ziyaret ednen Obama İsrailliler'e "Kudüs başkentiniz olacaktır" diyerek tam destek vaadinde bulunmuştu.

İSRAİL'İ "MUCİZE" OLARAK TANIMLADI

Kudüs"teki Yad Vaşem Soykırım Müzesi"ni ziyaret edip İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşmesinden sonra Gazze'den atılan füzelerin genellikle düştüğü Sderot kentine de giden Obama, "Daha önce de söyledim. Kudüs, İsrail"in bölünmemiş başkenti olacaktır" demiş ve İsrail Devleti'ni bir "mucize" olarak tanımlamıştı.

Uluslararası topluluk Kudüs"ün "ebedi ve bölünmez başkent" olduğu şeklindeki İsrail tezini tanımıyor.

Obama'nın ekibinde, özellikle de dış politika danışmanları arasında çift pasaportlu (ABD ve İsrail) olanlar var.


HÜRRİYET