Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, doktorların Nisan ayında 6 ay ömrü kaldığına ilişkin rapor verdiği, 16 yıl hapis cezası alan ancak cezası kesinleşmeyen tutuklu Muhlis Barut'un son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için devreye girdi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kulak rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören Cumhurbaşkanı Gül, 8 Ekim 2010’da yeşil kartının iptal edilmesi üzerine av tüfeğiyle toplum sağlığı merkezini basarak rast gele ateş eden ve 16 yıl hapis cezasına çarptırılan inşaat işçisi Muhlis Barut ile ilgili haberleri izledi.

Barut’un ”son günlerini yaşarken ailesiyle özgürce vedalaşma hakkı istediği” ve 24 yaşındaki kızı Gönül Barut’un televizyonlardaki sözlerinden etkilenen Gül, tutuklunun son günlerini ailesinin isteği doğrultusunda evinde geçirebilmesi için yapılacak bir şey olup olmadığı konusunda Cumhurbaşkanlığı yetkililerine talimat verdi. Gül, yapılacak bir şey varsa bunun süratle yerine getirilmesini de istedi.

İzmir’in Bayraklı İlçesi’nde inşaat işçiliği yapan karaciğer kanseri Muhlis Barut, 8 Ekim 2010’da yeşil kartının iptal edilmesi üzerine av tüfeğiyle toplum sağlığı merkezini basıp rastgele ateş etmişti.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Barut’u 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyası Yargıtay’a gönderilen Barut, cezası henüz kesinleşmediği için ”tutuklu” konumunda bulunuyor