Sözleşmeyle 'usulsüz işlem parası' şikayetlerinin azalması bekleniyor. Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Özünal ise 'Bizi vatandaşla karşı karşıya getirmesinler' dedi.

Muhtarların da tıpkı diğer kamu görevlilileri gibi etik sözleşmesi imzalamalarıyla ilgili süreci İçişleri Bakanlığı'nın Başbakanlık'a yaptığı başvuru başlattı. İçişleri, Başbakanlık Etik Kurulu'na 'Muhtarlar da etik sözleşmesini imzalayacaklar mı?' diye sordu. Etik Kurulu da 'Onlar da kamu görevlisi. İmzalamaları gerekir' diye yanıt verdi. Başbakanlık Etik Kurulu Başkanı Bilal Eryılmaz, 'İçişleri Bakanlığı bize sordu. Biz de, muhtarların da etik sözleşmesini imzalamaları gerektiğine karar verdik. Muhtarlar da kamu görevlisi' dedi.
Böylece 37 bini köyde görev yapan toplam 53 bin muhtara 'etik sözleşme' uygulamasının yolu açıldı. Sözleşmeyle sık sık şikayet konusu olan 'usulsüz işlem parası alınıyor' uygulamasının da en aza indirilmesi bekleniyor. Vatandaş, muhtarı mülki amirlerine şikayet edebilecek. Muhtarlar, 'etik komisyonlarca' sorgulanacak.

ÇİFTE STANDART

'Bizi vatandaşla karşı karşıya getirmesinler' diyen Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özünal şöyle dedi: 'Biz etik sözleşmesine karşı olmayız ama, bizim de, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na dahil olduğumuz yönündeki kanaat açıkça kanuna yazılmalıdır. Yargılanırken bu kanun var ama özlük haklarına yok. Mühür ücretleri Türkiye'de tek kalem çıkarılsın istiyoruz. Bizi vatandaşla karşı karşıya getirmeyin diyoruz. Muhtarlar her ay 340 lira ödenek alıyorlar. Bağ-Kurlu sayılıyorlar. Şimdi bu parayla hangi masrafını karşılasın muhtar?'

Ali Ekber ERTÜRK / Akşam