Birçok fabrikanın da üretimi durdurarak kapandığı belirtilirken, ASTİM"de kapanmayan fabrikaların da üretim kapasitelerini düşürdüğü kaydedildi.
Devletten kendilerinin kredi istemediğini belirten ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz Göngör, devletten enerji ücretlerinin düşürülmesini beklediklerini kaydetti. Açıklanan teşvik sistemini de eleştiren Güngör, üretimi sürdüren sanayicilerin korunmasını istedi. Yeni yatırımı güçlü sanayicilerin yapabileceğini ifade eden Mustafa Yılmaz Güngör, bu kriz ortamında vatandaşın Aydın"da sıfırdan bir yatırıma girmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Şu aşamada yapılması gerekeni "üretim yapan sanayicinin desteklenmesi ve işçi çıkarmasını engellemek" olarak açıklayan Güngör, “Biz devletten kredi istemiyoruz. Sanayici kredisini kendisi bulur. Biz sigorta primlerinin, KDV ve gelir vergisinin ötelenmesini istiyoruz. Sanayide kullanılan enerjinin ucuzlatılmasını istiyoruz. Bunlar sağlanırsa saayici krizden etkilenmez. Diğer gibi sanayici işçi de çıkarır, fabrika da kapatır, üretim miktarlarını da düşürür. Devletin sanayiciye sağladığı kredi zaten günü gününe tekrar devlete dönüyor. Neden? Çünkü sanayici eline geçen sıcak parayla devlete olan enerji borcunu ödüyor, sigorta borcunu ödüyor” dedi.
“DEVLET İŞÇİ ÇIKARMAMAK KAYDIYLA DESTEK VERMELİ”
Teşviklerin yeni yatırım yapacak işletmeler için geçerli olduğunu dikkat çeken ASTİM OSB Başkanı Mustafa Yılmaz Güngör, “Yeni yatırıma girecek işletmeci kriz ortamında malını satacak pazar bulamıyor. Bari mevcut piyasa sahibi olan işletmeler desteklenmeli ki bu ortamdan biraz olsun kurtulabilelim. Destekleme verilirken de devlet "çalışan çıkarmama" şartı koymalı. İşçi çıkarana, üretim miktarını düşürene de destek verilmesin. Bakın o zaman nasıl üretim artacak, işsiz sayısı düşecek” şeklinde konuştu.
İşverenlerin işçi sigortalarını ödeyemediği için işçi çıkardığını ifade eden Mustafa Yılmaz Göngür, “ASTİM OSB"de kapanan birçok işletme var. Üretimini yarıya düşüren fabrikalar var. Şuana kadar sadece ASTİM"de işten çıkarılan 510 kişi bulunuyor. Geçmiş yıllarda enerji tüketimi 6 milyon 500 bin Kilovat olan ASTİM OSB"nin bugün enerji tüketimi 1 milyon 500 bin Kilovat"a düştü. Su tüketimi ise 7 bin 500 tondan 3 bin tona düştü. Rakamlar da gösteriyor ki kriz Aydınlı sanayicileri olumsuz etkilemiştir” ifadelerine yer verdi.