Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, yargıda birlik platformu üyelerinin asıl amacının HSYK üyesi olmak olmadığını ve daha şeffaf, adil ve demokratik bir HSYK sistemi kurmak istediklerini söyledi.

Akdeniz Bölgesi’nde görev yapan yaklaşık 500 hakim ve savcı Antalya’da bir araya geldi. Yargıda yaşanan problemleri tartışan savcı ve hakimler, sorunlara çözüm önerileri aradı.

Toplantıda konuşan Antalya Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, herkesin Türk yargısına güvenmesi gerektiğini belirtti. Güvenin olmadığı yerde kaosun olacağını da hatırlatan Bağcı, "Milletimizin her ferdinin Türk yargısına güvenmesi gerekir. Güven olmazsa kaos olur. Bunu hiçbir vatandaşımız istemez. Yaşadığımız sorunların çözümü için Yargıda Birlik Platformu’nu kurduk. Bu toplantının hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

"GÜVEN BUNALIMINI GİDERMEK İÇİN BİR ARAYA GELDİK"

İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç ise yaptığı konuşmada, son zamanlarda yargıda meydana gelen olumsuz birtakım olaylara değindi. Yargının güven bunalımı geçirdiğini ifade eden Topaç, bu bunalımı gidermek üzere bir araya geldiklerini söyledi. Kimseyi ayrıştırmadan HSYK seçimlerine aday tespit ekmek amaçlı bir araya geldiklerini de kaydeden Başsavcı Vekili Topaç, "Son zamanlarda yargıda yargıda yaşanan ve kaybolan güven bunalımını yeniden tesis etmek için yaşanan sorunu bir nebze olsun gidermek için bir araya geldik. Amacımız hiç kimseyi ayrıştırmadan tamamen yargıç bağımsızlığını sağlamak ve yeni yapılacak HSYK seçiminde aday tespitine yönelik bir çalışmadır" dedi.

"AMACIMIZ, HSYK YAPISINI ŞEFFAF, DEMOKRATİK VE ADİL BİR HALE GETİRMEK"

Düzenlenen toplantılarla meslektaşlarla bir araya gelip görüş alışverişinde bulunmanın güzel bir etkisinin olduğunu söyleyen Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş ise, Yargıda Birlik Platformu üye sayısının Türkiye genelinde 15 bine çıktığını söyledi. Son zamanlarda meydana gelen olayla karşısında yargı organlarının çözüm icra etmekten uzak olduğunu da gördüklerini belirten Menteş, şunları söyledi:

"Son birkaç yıl içerisinde gelişen olaylar ve geniş bir temsil sistemine sahip olmayan bu yargı organlarının çözüm icra etmekten ne denli uzak olduğunu gördük. Adalet kişiye ve zamana göre değil, herkes için gereklidir. Adalet hava gibidir. Varlığının farkında olunmaz ama yokluğunun sonucu çok ağırdır."

Menteş, platform temsilcilerinin asıl amacının HSYK üyesi olmak olmadığını belirtti. Menteş, temsilcilerin HSYK’nın yapısıyla ilgili görüşlerini ise, "Platformun değerli temsilcilerinin asıl amacı HSYK adayı olmak değil, HSYK yapısını şeffaf, demokratik, bir grup ya da zümrenin denetiminden uzak, adil bir sistemin kurulmasını amaçlamaktadır" şeklinde açıkladı.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.